Data: 2015-10-09 20:11:58
Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 09 Oct 2015 19:20:57 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-10-09 19:11, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 09 Oct 2015 19:06:34 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2015-10-09 18:17, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>>> "Qrczak"<q...@q...pl> wrote in message
>>>> news:5617e4ff$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Dnia 2015-10-09 17:47, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>> W dniu 2015-10-09 o 17:17, Qrczak pisze:
>>>>>>> Dnia 2015-10-09 08:56, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>>>> W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny,
>>>>>>>>> więc jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w
>>>>>>>>> słoiku mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale
>>>>>>>>> skoro ta żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny
>>>>>>>>> wyciekające z mięsa to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z
>>>>>>>>> przepisu...
>>>>>>>>
>>>>>>>> Kiedy ja wyjmę ugotowane mięso z rosołu - kawałek pręgi, czy nawet
>>>>>>>> skrzydełka, obojętnie - i włożę do lodówki, to się wokół niego zwykle
>>>>>>>> zbiera naturalna galaretka. W ten powyższy przepis się nie
>>>>>>>> wgryzałam za
>>>>>>>> bardzo, ale podejrzewam, że jest tam sporo mięsa wszelakiego, więc
>>>>>>>> może
>>>>>>>> wystarczą naturalne wiązania z tego mięsa?
>>>>>>>
>>>>>>> To nie jest z mięśnia.
>>>>>>
>>>>>> Ale oprócz mięśnia jest tam chyba jakiś tłuszcz, błony i inne żylaste
>>>>>> coś.
>>>>>
>>>>> Tłuszcz i cusie żylaste nie dają kleju.
>>>>> Dlatego nie zgalaretowieje z tzw. porcji rosołowej z kurczaka.
>>>>> A zgalaretowieje z żołądków drobiowych (nie wszystkich, "wypastowane"
>>>>> gęsie nie dadzą galarety).
>>>>
>>>> Pręga wołowa z kością w rosole ma dużo tkanki łącznej, błon i daje
>>>> galaretkę.
>>>
>>> Tak samo drobiowe skrzydło.
>>>
>>> A dlatego gęsi żołąd niekoniecznie.
>>>
>> Gęsi żołądek ma taki chrząstkowy łącznik, który daje bardzo dużo żelu.
>> Akurat'm w temacie.
>
> U mnie do nabycia akurat dobrze wyczyszczone są. Nie żelują.
> A kurze czy indycze na potęgę.
>
>
W Makro kupuję gęsie.Superczyste, wygladają wręcz jak sztuczne przez to. I
żelują na potęgę. Na dnie gara pod smalcem gęsim galareta się zbiera.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|