Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!ecngs!testfeeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer01.f
r7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!
unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Do XL - NTG
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <56165d7a$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<z9ho4twkyiop.17hhn3x220we3$.dlg@40tude.net> <mv6aq0$kom$1@dont-email.me>
<lw852pv7ytu2$.npl05a9rm01g.dlg@40tude.net> <mv6slc$sgi$1@dont-email.me>
<56176521$0$596$65785112@news.neostrada.pl>
<5617da89$0$8375$65785112@news.neostrada.pl>
<5617e185$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<5617e4ff$0$27516$65785112@news.neostrada.pl>
<mv8p7g$qeh$1@dont-email.me> <5617f418$0$600$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<5617f777$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Fri, 9 Oct 2015 20:11:58 +0200
Message-ID: <1tpe1pje0mh89$.1dwbyn7mko28n$.dlg@40tude.net>
Lines: 57
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.161.38
X-Trace: 1444414321 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8384 83.31.161.38:8352
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3599
X-Received-Body-CRC: 2946236811
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:366443
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 09 Oct 2015 19:20:57 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-10-09 19:11, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Fri, 09 Oct 2015 19:06:34 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2015-10-09 18:17, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>>> "Qrczak"<q...@q...pl> wrote in message
>>>> news:5617e4ff$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Dnia 2015-10-09 17:47, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>> W dniu 2015-10-09 o 17:17, Qrczak pisze:
>>>>>>> Dnia 2015-10-09 08:56, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>>>>>> W dniu 2015-10-09 o 01:04, Pszemol pisze:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Jaki płyn w słoiku? Zakładam że woda w przepisie była do żelatyny,
>>>>>>>>> więc jak usunie się żelatynę to również i wodę... Będzie chyba w
>>>>>>>>> słoiku mieszanina mięsa z tłuszczem. Bez dodatkowego spoiwa. No ale
>>>>>>>>> skoro ta żelatyna jest po to aby wizualnie spoić soki/płyny
>>>>>>>>> wyciekające z mięsa to znaczy że nie bardzo da się jej usunąć z
>>>>>>>>> przepisu...
>>>>>>>>
>>>>>>>> Kiedy ja wyjmę ugotowane mięso z rosołu - kawałek pręgi, czy nawet
>>>>>>>> skrzydełka, obojętnie - i włożę do lodówki, to się wokół niego zwykle
>>>>>>>> zbiera naturalna galaretka. W ten powyższy przepis się nie
>>>>>>>> wgryzałam za
>>>>>>>> bardzo, ale podejrzewam, że jest tam sporo mięsa wszelakiego, więc
>>>>>>>> może
>>>>>>>> wystarczą naturalne wiązania z tego mięsa?
>>>>>>>
>>>>>>> To nie jest z mięśnia.
>>>>>>
>>>>>> Ale oprócz mięśnia jest tam chyba jakiś tłuszcz, błony i inne żylaste
>>>>>> coś.
>>>>>
>>>>> Tłuszcz i cusie żylaste nie dają kleju.
>>>>> Dlatego nie zgalaretowieje z tzw. porcji rosołowej z kurczaka.
>>>>> A zgalaretowieje z żołądków drobiowych (nie wszystkich, "wypastowane"
>>>>> gęsie nie dadzą galarety).
>>>>
>>>> Pręga wołowa z kością w rosole ma dużo tkanki łącznej, błon i daje
>>>> galaretkę.
>>>
>>> Tak samo drobiowe skrzydło.
>>>
>>> A dlatego gęsi żołąd niekoniecznie.
>>>
>> Gęsi żołądek ma taki chrząstkowy łącznik, który daje bardzo dużo żelu.
>> Akurat'm w temacie.
>
> U mnie do nabycia akurat dobrze wyczyszczone są. Nie żelują.
> A kurze czy indycze na potęgę.
>
>
W Makro kupuję gęsie.Superczyste, wygladają wręcz jak sztuczne przez to. I
żelują na potęgę. Na dnie gara pod smalcem gęsim galareta się zbiera.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|