Data: 2015-10-16 19:14:37
Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 16 Oct 2015 19:11:04 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-10-14 22:13, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
>> Pan Pszemol napisał:
>>
>>>> http://vitalia.pl/artykul6843_Kiszona-czy-kwaszona-j
ak-producenci-z-nas-drwia.html
>>>>
>>>> "Praktyki takie (zalewanie kwasem mlekowym przyp. mój) mogą być stosowane
>>>> przez nieuczciwych producentów, którzy pragną tym sposobem szybciej
>>>> obniżyć pH a tym samym szybciej otrzymać produkt finalny (nie powoduje to
>>>> w żaden sposób przyspieszenia fermentacji mlekowej)."
>>>>
>>>> To dla wiedzy tych, którzy wątpią w sensowność i prawdziwość takich
>>>> praktyk producentów.
>>>
>>> W jaki sposob to, że ktoś opublikował swoje podejrzenia na stronce
>>> vitalia.pl jest w jakikolwiek bardziej wiarygodne od tego jak ktoś inny
>>> opublikował swoje podejrzenia na pl.rec.kuchnia?
>>
>> Grupa pl.rec.kuchnia jest grupą dyskusyjną. Natomiast podparcie się
>> tekstem z czyjegoś bloga, lub czegoś podobnego, jest bezdyskusyjne.
>
> Najbezdyskujniejsze jest źródło niezalezne.
>
>>>> Warto przeczytać cały wywiad z dr. Kidoniem z Zakładu Technologii Owoców i
>>>> Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat kiszonek/kwaszonek.
>>>
>>> O tak, warto - dowiemy się z niego że kiszona/kwaszona to jednak synonimy,
>>> tak jak od początku pisałem, a co wyśmiała nasza Krynica Wiedzy Wszelakiej.
>>> Polecam lekturę!
>>
>> Bodaj na grupie. pl.hum.polszczyzna była przed laty dyskusja na temat
>> "kiszenia" versus "kwaszenia". Ujawnili się tacy, co wyrośli w środowisku,
>> gdzie zawsze kapustę i ogórki w beczce się kwasiło. Oraz ci, dla których
>> są to rzeczy kiszone.
>
> Mickiewicz już o tym pisał.
>
O kwaszeniu z wiadra?
33333-]
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|