Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Thu, 28 Nov 2013 17:29:30 +0100
From: Qrczak <q...@g...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do czego zlać nalewkę?
References: <528e4246$0$2289$65785112@news.neostrada.pl>
<l6n6a4$j4g$1@mx1.internetia.pl>
<528f2716$0$2136$65785112@news.neostrada.pl>
<l6njd8$s04$1@mx1.internetia.pl>
<528f66f6$0$2142$65785112@news.neostrada.pl>
<528f7bf7$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
<52959e1f$0$2152$65785112@news.neostrada.pl>
<5295b0f4$0$2152$65785112@news.neostrada.pl>
<5295f5c7$0$2278$65785112@news.neostrada.pl>
<5296f53c$0$2289$65785112@news.neostrada.pl>
<l77h4i$ocb$1@node2.news.atman.pl>
In-Reply-To: <l77h4i$ocb$1@node2.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 66
Message-ID: <52976f62$0$2152$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-130-161.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1385656162 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2152 87.207.130.161:49836
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353333
Ukryj nagłówki
Dnia 2013-11-28 14:40, obywatel Nika uprzejmie donosi:
> A można zrobić cassis bezpośrednio z czarnych porzeczek, omijając etap
> nalewki?
Obawiam się, iż się da. IMO trzeba by zmniejszyć już na wstępie ilość
procentów a cukier dać, jak pod koniec.
A w sieci znalazłam takie przepisy:
1) 2 kilo porzeczek
litr 60%
kg cukru
500ml wody
Owoce zalewamy alkoholem na 2 miesiące. Z cukru i wody robimy syrop,
łączymy, odstawiamy na pół roku
2) 500g porzeczek
500ml burgunda albo bordeaux
400g cukru
125ml spirytusu
Owoce zalewamy winem i zasypujemy połową cukru na 5 dni. Dodajemy resztę
cukru i gotujemy lekko. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki do
schłodzenia. Do schłodzonego dodajemy spirytus. Odstawiamy na 3 miesiące.
To są przepisy współczesne podawane w internecie.
Creme de cassis fine z roku 1905
2 kilo świeżej porzeczki
4 kilo cukru
6 litrów brandy
4 goździki
50g cynamonu
30g kolendry
Wszystko z wyjątkiem cukru zalać alkoholem macerować 15 dni. Zlać,
wycisnąć z cukru zrobić syrop (stosunek 1:1) i połączyć
Creme de cassis economique
6 litrów alkoholu
1 kilo porzeczki
1 kilo czereśni
2 kilo cukru
250g liści porzeczki
50g cynamonu
4 goździki
Wszystko jak wyżej, z tym że cukier rozpuścić w 3 litrach wody i z tego
zrobić syrop.
a z 1892 mam takie coś:
Garść porzeczek z liśćmi zalać winem czerwonym wzmocnionym spirytusem
do 18%, porzeczek tyle żeby je ledwo płyn przykrył. Naturalnie 15 dni.
Tak powstały sok-10 litrów połączyć z 2 litrami soku czereśniowego,
500ml soku truskawkowego, 5 litrami spirytusu, 7 litrami syropu prostego
i 5 litrami wody. Doprawić nalewem goździkowym-parę kropel i odstawić.
się wypalić.
źródło: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28595
A w przyszłym roku zasadzam się na młode porzeczkowe listki. Będzie
listkówka. Próbowałam w tym roku zrobione przez rodziców. Ciekawa rzecz.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|