Data: 2002-12-01 02:53:03
Temat: Re: Dobry przepis na kapuśniak
Od: "Jur" <j...@w...post.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa" <e...@i...lublin.pl> napisał w wiadomości
news:as3eqf$mq8$1@szmaragd.futuro.pl...
> Mój mąż bardzo lubi kapuśniak, a ja nie wiem jak mu go ugotować. Czy
ktoś
> zna jakiś dobry przepis ?
>
> Ewa
Witaj!
Ja robię tak:
1/2 kg żeberek - ze świni(często daję też kość od schabu)
30 dag kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
pół średniego selera
3 - 4 ziemniaki
kilka suszonych grzybków
po 2: listki laurowe
ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki
łyżka masła
mała cebulka (ja nabijam ją na szpikulec i opalam na czarno nad
płomieniem, ale można ją przekroić na pół i przypalić na patelni bez
tłuszczu)
tu chyba tego nie lubieją ale ja daję kostki rosołowe (Knorr -
drobiowo - wołowe)
Mięsko powoli zagotować, zebrać pianę (ja po prostu na chwilę wyjmuję
mięsko, resztę przecedzam przez sitko, potem mięcho do tej reszty i
gotuję z przyprawami i kostkami. Równocześnie gotuję (osobno) opłukaną
(jeśli strasznie kwaśna) i pokrojoną kapustę kiszoną, w niewielkiej
ilości wody. gdy mięsko jest już prawie miękkie dodaję warzywa z
wyjątkiem ziemniaków które dodaję jakieś 10 - 15 min później (bo się
rozgotowują). Gdy kapustka jest całkiem ugotowana a mięsko z warzywami
miękkie zlewam wszystko do jednego gara. Z mąki i masła robię zasmażkę,
dodaję do zupy, zagotowuję. Na koniec doprawiam solą i
pieprzem (dużo) i jem. Wody w trakcie gotowania, w razie potrzeby
oczywiście dolewam, aby efekt końcowy przypominał raczej zupę a nie
bigos.
Pozdrawiam i powodzenia
ANNIA
|