Data: 2001-01-22 14:16:11
Temat: Re: Domowa produkcja sera
Od: "Piotr" <p...@m...bnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Może nie jest to ser pleśniowy, ale warto znać przepis. Ja używam go do
kuchni indyjskiej (nazywa sie chyba panir). Jego ogromnym plusem jest to, że
nie rozpuszcza się w temperaturze i się nie "rozwala" mimo mieszania -
jedank na wszelki wypadek daje go na końcu.
Biorę np. 3 litry mleka - koniecznie musi byc w woreczku - zagotowuje i
powoli mieszając dodaje powoli kwasku cytrynowego (może być cytryna). W
pewnym momencie zaczyna sie to ścinać, przecedzam przez szmatkę, schładzam
trochę pod bierzącą wodą i przyciskam czymś cieżkim na min 1,5 godz. Potem
kroję na kostki.
Wrzucone np do odpowiednio zrobionego szpinaku - niebo!!!!
--
Pozdrawiam
Piotr
|