Data: 2006-01-16 10:38:22
Temat: Re: Drożdże suszone do chleba
Od: "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Witek Jakubowski" <j...@W...gazeta.pl> napisał(a):
> Witajcie,
> Mój przyjaciel nabył maszynę do chleba i z miejsca zadał mi pytanie na
> które
> nie bardzo mogę mu odpowiedzieć.
> Otóż w przepisach dołaczonych do "maszyny" zawsze są suszone drożdże -
> niestety nie mógł ich nigdzie kupić.
> 1. Zapewne mozna suszone zastąpić żywymi drożdżami - ale w jakiej
> proporcji
> (ile g zywych za 1 gram suszonych)?
Powiem tak:
Ja kupuje kostę żywych (100 g) Kroję ją na 8. Zamrażam.
Następnie do maszyny wrzucam taką 1/8 kostki czyli 12,5 dag.
> 2. Może wiecie gdzie dostać suszone w Piotrkowie lub Łódzi?
W Piotrkowie bym uderzył do Kauflanda czy innego marketu. W Łodzi wszędzie
niemalże.
> 3. Samenu suszyć drożdże? (czy aby te suszone nie są liofilizowane?)
Są liofilizowane, ale AFAIK metodą niskotemperaturową.
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 9286991
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://skocz.pl/plfoto | http://prawy.blox.pl
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
|