Data: 2004-04-18 11:18:31
Temat: Re: Drożdżówka z rabarbarem - jak to zrobić?
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Yaro" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:458d.000006d0.40825b77@newsgate.onet.pl...
> Ostatnio zacząłem trochę wypiekać i nawet mi się to spodobało szczególnie,
że
> zazwyczaj całkiem nieźle wychodzi. Przypomniałem sobie, że moja babcia
robiła
> kiedyś świetną drożdżówkę z rabarbarem. Niestety nie mogę jej już zapytać
jak.
> Nigdy jeszcze nie piekłem drożdżówki, więc nie wiem jak się do tego zabrać
(a
> tym bardziej z rabarbarem). Obawiam się, że w czasie pieczenia rabarbar
puści
> sporo soku i może to nie za dobrze wpłynąć na ciasto. Czy wie ktoś może
jak
> zrobić tą drożdżówkę i chciałby się podzielić przepisem?
> Pozdrawiam. Yaro
Podaje przepis na ciasto drozdzowe ze sliwkami, ale wykorzystuje je w
zaleznosci od sezonu, a wiec rowniez z rabarbarem.Aby za duzo soku nie
przedostalo sie podczas pieczenia do ciasta, przed nalozeniem rabarbaru
posypuje je lekko drobno zmielona tarta bulka.
500 g maki
kostka drozdzy(daje 2 paczki suchych)
100 g cukru
1/4 l letniego mleka
80g masla
szczypta soli
2 jajka
1,5 kg rabarbaru
posypka
250 g maki
150 g cukru
150 g masla
Najpierw rozpuszczam maslo, dodaje mleko i sprawdzam palcami czy nie za
gorace, lub za zimne, wazne bo albo sparzysz drozdze i nie wyrosna, a wiec
ma byc cieple)
Wyrabiam ciasto w robocie, a wiec przesiana make + drozdze + cukier+ szcz.
soli z mlekiem , wsypuje do robota, do tego jajka+rozpuszczone maslo z
mlekiem i to wyrabiam.
Nastepnie odstawiam w cieple miejsce i gdy ciasto podwoi swoja objetosc ,
kade na posmarowana blacge, na to troche tej tartej bulki, na to rabarbar ,
a na gore posypke.
Pieke ok. 30-40 min w 170° z termoobiegiem, przy innym programie musisz piec
przy wiekszej temp.ok.180°C
To, ze rabarbar dobrze obierasz i tniesz w kawalki to jasne :-)
Zycze udanego wypieku i smacznego
Ilona
|