Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!news.atm
an.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Trepczyk Stanislaw" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Duszone zeberka
Date: Mon, 5 Jan 2004 16:12:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <btbv33$bsi$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bt8vkc$5uk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: morenka.net.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1073315748 12178 193.110.228.170 (5 Jan 2004 15:15:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Jan 2004 15:15:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185548
Ukryj nagłówki
> W tygodniu mam zamiar zrobic zeberka> Tym razem chce zrobic w jakis
wyjatkowy sposob i szukam odpowiedniego
> przepisu.
Witam ponownie.
Dzieki Wszystkim za ...reakcje i podpowiedzi.Przeczytalem wszystkie posty i
"odsylacze" i sumujac wpadlem na pomysl takowego przepisu:
Zakupie jakes 2 kg zeberek takie dosc grube.Podziele na porcje takie gdzies
na 2-3 zebra.Po zabiegach "higienicznych" posole popieprze obsyspie
majerankiem i odrobina czerwonej papryki.Tak
przygotowane porcje odstawie na kilka godzin do lodowki ,zeby sie wszystko
"przezarlo".
Po kilku godzinach przygotowane porcje zeberek wzuce na rozgrzana patelnie z
odrobina oleju i podsmaze jakes 2 - 3 minute aby sie ladnie
zarumienily.Przygotowane ,lekko podzmazone zeberka uloze w brytwanie
przekladajac je cebulka pokrojona w pol ksiezyce ,kilkoma zabkami czosnku
rozgniecionego ,oraz wloszczyzna (marchewka.seler,piertyszka) pokrojona w
miare malymi kawalkami.Do tego ze 2-3 pomidorki sparzone obrane ze skorki i
pocwiartkowane.Jezeli zeberka beda "chude" dodam kilka paskow sloninki .
No i teraz calosc trza by zalac jakim "plynem" Mozna tylko woda ale ....Mam
zamiar dokac do tego kostki rosolowej takiej zwyklej warzywnej bardziej
roscieczonej w ktorej rozmieszam : lyzeczkie musztardy,lyzeczkie chrzanu
i.......i chyba nic wiecej. Zadnych keczupow i innych przypraw.
Ta mikstura zaleje ulozone w brytwance zeberka i podpieke- dzusze jakies
1.5 ...do 2 godzin w piekarniku w temp. ok. 180 st.
W miedzyczasie bede sprawdzal stan duszenia i moge "doprawic" smak sosu
jakas jeszcze inna przyprawa na 10-15 minut przed zakonczeniem.
To jest moja improwizacja na podstawie Waszych wypowiedzi.Co o tym sadzicie?
Stanislaw z Gdanska
|