Data: 2004-01-05 15:12:38
Temat: Re: Duszone zeberka
Od: "Trepczyk Stanislaw" <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> W tygodniu mam zamiar zrobic zeberka> Tym razem chce zrobic w jakis
wyjatkowy sposob i szukam odpowiedniego
> przepisu.
Witam ponownie.
Dzieki Wszystkim za ...reakcje i podpowiedzi.Przeczytalem wszystkie posty i
"odsylacze" i sumujac wpadlem na pomysl takowego przepisu:
Zakupie jakes 2 kg zeberek takie dosc grube.Podziele na porcje takie gdzies
na 2-3 zebra.Po zabiegach "higienicznych" posole popieprze obsyspie
majerankiem i odrobina czerwonej papryki.Tak
przygotowane porcje odstawie na kilka godzin do lodowki ,zeby sie wszystko
"przezarlo".
Po kilku godzinach przygotowane porcje zeberek wzuce na rozgrzana patelnie z
odrobina oleju i podsmaze jakes 2 - 3 minute aby sie ladnie
zarumienily.Przygotowane ,lekko podzmazone zeberka uloze w brytwanie
przekladajac je cebulka pokrojona w pol ksiezyce ,kilkoma zabkami czosnku
rozgniecionego ,oraz wloszczyzna (marchewka.seler,piertyszka) pokrojona w
miare malymi kawalkami.Do tego ze 2-3 pomidorki sparzone obrane ze skorki i
pocwiartkowane.Jezeli zeberka beda "chude" dodam kilka paskow sloninki .
No i teraz calosc trza by zalac jakim "plynem" Mozna tylko woda ale ....Mam
zamiar dokac do tego kostki rosolowej takiej zwyklej warzywnej bardziej
roscieczonej w ktorej rozmieszam : lyzeczkie musztardy,lyzeczkie chrzanu
i.......i chyba nic wiecej. Zadnych keczupow i innych przypraw.
Ta mikstura zaleje ulozone w brytwance zeberka i podpieke- dzusze jakies
1.5 ...do 2 godzin w piekarniku w temp. ok. 180 st.
W miedzyczasie bede sprawdzal stan duszenia i moge "doprawic" smak sosu
jakas jeszcze inna przyprawa na 10-15 minut przed zakonczeniem.
To jest moja improwizacja na podstawie Waszych wypowiedzi.Co o tym sadzicie?
Stanislaw z Gdanska
|