Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!newsfeed.neostrada.pl!nemesis.new
s.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia.
Date: Mon, 16 Nov 2009 01:12:09 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 69
Message-ID: <hdq5u9$enu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <taulqf45t5i9$.b2qbkptpa5y8.dlg@40tude.net>
<f...@t...googlegroups.com>
<1...@4...net>
<d...@f...googlegroups.com>
<o...@4...net>
<4...@m...googlegroups.com>
<f69i4gzkrt8n$.mbopcb5tq41h$.dlg@40tude.net>
<hdomkb$hd7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<np6fa6osp5ve.1lz1eoglxqcuj$.dlg@40tude.net>
<hdq39e$d7r$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<behjy0agd29j$.uj0r1kto8bg2$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abbv253.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1258330889 15102 83.6.211.253 (16 Nov 2009
00:21:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Nov 2009 00:21:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 091115-1, 2009-11-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325235
Ukryj nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:behjy0agd29j$.uj0r1kto8bg2$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 16 Nov 2009 00:26:53 +0100, Prawusek napisał(a):
>
> > "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> > news:np6fa6osp5ve.1lz1eoglxqcuj$.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Sun, 15 Nov 2009 11:44:41 +0100, Prawusek napisał(a):
> >>
> >>>> Robiłam konfitury ze śliwek dwa razy - mam je do tej pory, bo jak
> > czegoś
> >>>> robię, to ilości hurtowe. Jednak robiłam z połowek śliwek, też w
> >>>> piekarniku, ale pod przykryciem. Z 3-krotnym powolnym ogrzewaniem,
jak
> >>>> powidła.
> >>>> Z tym, ze jeden raz to były konfitury baaaardzo wykwintne, takie ze
> > śliwek
> >>>> obranych ze skórki. Boszsz, ale się napracowałam wtedy. I oczywiście
> > one
> >>>> "wyszły" od razu...
> >>>
> >>> Błąd -
> >>
> >> Nie robię błędów w kuchni.
> >>
> >>> wpuszczam wydrylowane śliwki na tarkę do robota i do gara.
> >>
> >> BŁĄD.
> >> Po co na tarkę, skoro się sliwki same rozpadną. No i ja własnie lubię
te
> >> długie skórki ze śliwek w powidłach, takie zwinięte, i niejednorodną
> >> konsystencję. A Ty robisz po prostu breję - marmoladę.
> >>:->
> >
> > Mój sposób skraca odparowanie, cząstki skórki dodają co trzeba do
reszty.
>
> BŁĄD.
> Odparowywanie jest szybsze przy dużej powierzchni powideł - duży płaski
> garnek to sprawia, ale i kiedy masa jest bardzo rozdrobniona, gładka,
> odparowuje wolniej, niż o konsystencji niejednorodnej.
>
> >
> >>> Błyskawiczne odparowanie w rondlach niskich a szerokich np. o średnicy
> > 40cm.
> >>
> >> BŁĄD.
> >>:->
> >> Prawdziwe powidła smaży się przez 3 dni, jak bigos. Tylko wtedy są
> > szkliste
> >> i należycie rozsmażone.
> >>
> >>
> >>> Prawdziwe powidła robi się z węgierek polskich, takich późnych,
> > nawet
> >>> już lekko pomarszczonych, ale bez robactwa i o słodyczy miodu.
> >>> Konfitury też z takich śliwek, tyle, że trzeba je scukrzyć poprzez
> >>> zalewanie gorącym syropem, odcedzanym w celu ponownego zagrzania i tak
> > kilka
> >>> razy...
> >>
> >> A inaczej pisałam?
> >
> > Pewnie, wyraz "błąd" dużymi literami.
>
> Mam uczulenie na obcesowe pisanie go małymi :->
Zażyj Calcium - chroni takze przed osteoporożem.
|