Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "IwonaW" <iwo_nka[spam]@wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia - jak ja rozbroic?
Date: Thu, 27 Sep 2007 12:18:46 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <fdg027$c8e$1@inews.gazeta.pl>
References: <fdfuc3$59o$1@inews.gazeta.pl> <fdfurl$cal$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-3954.bielsko.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1190888327 12558 84.40.216.114 (27 Sep 2007 10:18:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Sep 2007 10:18:47 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: iwo_nka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302684
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fdfurl$cal$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "IwonaW" <iwo_nka[spam]@wp.pl> wrote in message
> news:fdfuc3$59o$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>> dzieku grupie wiem jak elegancko dobrac sie do mango, teraz przyszla
>> kolej
>> na dynie.
>> Kupilam, mala, na zupe. Odkroilam gore, chcialam sie dostac do srodka ale
>> tak by zostala cala skorupka, z ktorej chcialam zrobic lampion. Niestety
>> srodek dyni okazal sie tak twardy ze musialam doslwonie ja porabacna
>> kawalki, z ktorych odcinalam skorke. Zupa wszysla pyszna, polecam, ale
>> poradzcie jak rozbroic dynie i miec i zupe i lampion?
>> Moze ta moja byla za mala, za mloda, za stara?
>>
>> dziekuje
>
> Dokonać aborcji pestek, tobie potrzebna jest tykwa.
No tak, pestki zostaly usuniete, teraz koncza sie suszyc :-)
Ale czy to znaczy ze do ugotowania zupy mam uzyc wylacznie "wlosy" w ktorych
te pestki siedza? Jak w takim razie zrobic placki z dyni? Przeciez w
przepisach stoi jak byk ze dynie trze sie do nich na tarce????
Czyli nie moge miec i zupy/plackow i wydrazonej dyni???
Pozostaje mi siekanka?
Iwona
|