Data: 2001-06-23 17:29:51
Temat: Re: Dżem truskawkowy
Od: k...@q...pl (Joanna Siekierska)
Pokaż wszystkie nagłówki
Od: "zuzanna" <z...@m...pl>
>Proszę o jakiś przepisik na dżem z truskaweczek.
Kilo oczyszczonych truskawek (tych bardziej dojrzalych) zmiazdzyc
(ja uzywam tluczka do ziemniakow, tego ze spiralka), wsypac 75 dkg
cukru, zagotowac na malutkim ogniu. pogotowac, mieszajac. Uwaga!
Burzy sie, lepiej gotowac w glebszym rondlu!
Jak sie wygotuje ok. polowa soku, zestawic z ognia, wlozyc kilo
oczyszczonych truskawek (mniej dojrzalych, moga byc nawet zielone).
Zamieszac, niech postoja w syropie truskawkowym ze trzy godziny.
Potem pomalutku zagotowac, mieszajac. Gotowac kolo godziny,
mieszajac, zestawic z ognia. Jak ostygnie, znow pomalu zagotowac.
Uwaga, przez pierwsze godziny gotowania lubi kipiec - trzeba
pilnowac. W razie naglej potrzeby mozna kropnac zimna woda, zestawic
z ognia, odczekac az piana opadnie (mieszajac), znow na ogien, itd.
Dobry dzem gotuje sie 2 - trzy dni, z tym ze tylko pierwszego dnia
kipi. Drugiego i trzeciego dnia wlaczam 2-3 razy dziennie, gotujac
pomalutku po ok. godzinie.
Trzeciego dnia po drugim gotowaniu wkladac do sloikow, przykryc
recznikiem lub kocykiem, po nocy mozna chowac na polki spizarni.
Jesli ktos lubi dzem bardzo slodki - mozna dac 75 dkg cukru na
kilogram oczyszczonych owocow. Ja wole mniej slodki.
Robilam tez wariacje na bazie truskwek - dodajac do nich owoce,
ktore akurat sie pokazaly (maliny, jagody, porzeczki).
Joanna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|