Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "T.W." <t...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Dzień dobry
Date: Fri, 14 Nov 2003 16:12:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <bp5u5g$8tb$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
<bouacc$d48$1@atlantis.news.tpi.pl> <bove4u$olc$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bovh79$8fs$1@nemesis.news.tpi.pl>
<012d01c3aa22$66634e60$b07c63d9@d3h6c1>
<bp2gcg$sia$1@nemesis.news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pb34.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1068923890 9131 213.76.37.34 (15 Nov 2003 19:18:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Nov 2003 19:18:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:98667
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Beata Mateuszczyk" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3FB4CAE3.5090903@poczta.onet.pl...
> A możesz szczegółowiej opisać proces produkcji takowej konfitury?
Ile
> cukru na ile płatków róży? Pateryzujesz to potem?
Proporcje są "klasyczne" - 1 kg cukru na 1 kg płatków, ale spotkałam
się z ilością szklanka ciasno ugniecionych płatków i 1,25 szklanki
cukru. Płatki muszą być suche i przebrane - trafiają się pająki i inne
"atrakcje";-) .
Moja babcia obrywała białą nasadę płatków (podobno jest gorzka, u
rugosy nigdy czegoś takiego nie stwierdziłam, nie wiem, jak u innych
odmian. Podejrzewam, że mogło też chodzić o efekt estetyczny), ja tego
nie robię, bo nie mam czasu na przesądy.
Sypie się stopniowo do makutry po trochę płatków i cukru i zaczyna od
ucierania ( a raczej ugniatania, żeby puściły sok) pałką drewnianą, a
jak tylko puszczą - trzeba się przestawić na mikser, bo tylko nasze
babcie mogły sobie pozwolić na tradycyjne metody. Taka końcówka do
przecierania owoców przez sitko jest potrzebna.
Niczym się potem tego nie utrwala - wszystko musi być czyste i
wyparzone (żadnej rodzinki podjadającej z makutry!), za to otwarty
słoiczek w lodówce trzyma się kilka miesięcy.
Na pewno lepiej nawet te zamknięte trzymać w chłodnym miejscu, ale w
mojej rodzinie zdarzył się słoik trzymany w ciepłej piwnicy w bloku,
który okazał się dobry kilkanaście lat po zrobieniu !
Pozdrawiam
Ewa
|