Data: 2001-09-10 09:34:35
Temat: Re: Dziś na obiad mam knedle :)
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9nhtjq$5js$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> napisał w wiadomości
> news:9nht1l$jui$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> >
> > Użytkownik Ela <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> > napisał:9nhslt$9ej$...@n...onet.pl...
> > > Ja do zmielonych ziemniaków daję zwykłą mąkę, jajko i trochę masła. Do
> > > środka śliwkę bez pestki i łyżeczkę cukru z cynamonem. Polewam
> roztopionym
> > > masłem. Pycha !!.
> >
> > Ile jajek? Maki?
> > Ziemniaków mam 2 kg. Już dochodzą :) /tj. już prawie się ugotowały/
>
> na dwa kg ziemniaków ze 3 jajka wystarczą a mąka...na tak zwane oko;-))
> sypnij ze 2-3 łychy ziemniaczanej i reszte dosypuj pszennej - tyle, zeby
> dalo sie gladkie, elastyczne ciasto wyrobic
> aaa, i odrobine soli
>
> milego lepienia zycze;-)
> Basia
Sluchajcie, ja sie chyba zalamie i zaplacze z powodu poczucia
nieprzydatnosci w grupie, auuuuuuuuuu!!
Juz dwa razy namawialam Was do sprobowania knedelkow ze sliwkami z ciastem
buleczkowym, ktore jest niewiarygodnie pyszne, a Wy mi nie wierzycie i
robicie tylko ziemniaczane. Mam blagac na kolanach zeby ktos stestowal i sie
zachwycil? Podaje jeszcze raz, niech ktos mnie pocieszy i zrobi, bo wpadne w
jesienna chandre;o(
Zdesperowana Agata Solon
Składniki:
chałka
mleko do namoczenia chałki
jajko
mąka pszenna
Celowo nie piszę ilości produktów, bo te każda średnio wprawna gospodyni
rozpracuje, a z powodu różnic pomiędzy ciężarami chałek z różnych piekarni
ilość mąki może być zmienna. Poza tym moczenie i odciskanie chałki też
różnie wychodzi więc zawartość mleka nie jest sztywna. Mimo wszystko ciasto
ZAWSZE się udaje i proszę nie zrażajcie się tym brakiem ścisłości z mojej
strony.
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę chałkę moczymy w ciepłym mleku. Gdy jest ostatecznie
rozciapciana, odciskamy mocno ale bez przesady, wykładamy na stolnicę.
Rozdrabniamy palcami by nie było kawałków. Dodajemy jajko i po trochu mąki,
tyle, by
uzyskać gęstość jak na pierogowe ciasto, tzn. nie za gęste, elastyczne.
Chałka ma w sobie coś takiego, że ciasto ma bardzo korzystną konsystencję,
jest miękkie ale dość zwarte i świetnie się skleja. Gotowe ciasto
rozwałkujemy podsypując mąką na płat grub. ok.4mm. Wycinamy kółka, oblepiamy
śliwki. Aha, wypestkowane śliwki należy oprószyć wewnątrz cynamonem.
Wrzucamy partiami do wrzątku, gotujemy kilka
minut. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na masełku, posypane
cukrem lub z kwaśną śmietanką ubitą lekko z cukrem. Dla spóźnionych
domowników można odsmażyć.
|