Data: 2006-10-20 12:55:49
Temat: Re: Dzisiaj 18.10
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Hasky" <baj baj@onet.pl> napisał w wiadomości
news:ehaepl$2c6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:eh9tof$18f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Hasky" <baj baj@onet.pl> napisał w wiadomości
> > news:eh7jqh$rb6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > >
> [----------]
> >> > Mam pytanie jak długo ma fermentować to wino z wiśni,
> > > Wczoraj chciałem przeląc, ale fermentuje dalej...no i faktycznie ma
> około
> > > 9%.
> > > Nie dawałem żadnych drożdży, poradził sąsiad,
> > > Paczkę rodzynek żaląc ciepła przygotowana woda z cukrem, około litra,
> > > Po dwóch dniach zaczęło fermentować, to dodałem do butla z wiśniami
bez
> > > pestek z woda z cukrem.
> > > Z początku sino fermentowało, teraz mini mini, myślę ze zrobiłem błąd,
> > > Wynosząc butle do piwnicy.......Jan2...
> > >
> >
> > Byc moze maja za zimno ..
> > ale ja bym czekal dopoki babluje...
> >
> Tak zrobiłem,. ale wziałem z piwnicy, i dałem do suteryny, [gdzie jest
> ciepło-okolo 17 stopni]
> Fernentacja wzrosła, i czekam?
> Mysle ze na swieta bedzie oky.
>
do (z tego co pamietam) 24 stopni jest ok.. chyba idealna temperatura to 21
(moge sie mylic)...
ja trzymam zawsze dosc dlugo (saz calkiem przestanie bablowac), potem zleam
znad osadu do mniejszego balona (ale tak prawie calkiem po szyjke), zamykam
(bez rurki- zachodzi 2 etap... "cicha fermentacja") i na .. 2-3 tygodnie
(minimum.. im dluzej tym lepiej.. nawet niektorzy do 3 miechow trzymaja)
potem do butelek przelac... do piwnicy i.... czekac... czekac.. czekac...
czekac................
:-))))))))
|