Data: 2006-10-20 13:09:16
Temat: Re: Dzisiaj 18.10
Od: "Hasky" <baj baj@onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ehah67$1fe$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Hasky" <baj baj@onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ehaepl$2c6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:eh9tof$18f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
[----------------]
> do (z tego co pamietam) 24 stopni jest ok.. chyba idealna temperatura to
21
> (moge sie mylic)...
> ja trzymam zawsze dosc dlugo (saz calkiem przestanie bablowac), potem
zleam
> znad osadu do mniejszego balona (ale tak prawie calkiem po szyjke),
zamykam
> (bez rurki- zachodzi 2 etap... "cicha fermentacja") i na .. 2-3 tygodnie
> (minimum.. im dluzej tym lepiej.. nawet niektorzy do 3 miechow trzymaja)
> potem do butelek przelac... do piwnicy i.... czekac... czekac.. czekac...
> czekac................
> :-))))))))
>
Dzieki, w tej materii jestem nowicjuszem,
I dziekuje za porady,
|