Data: 2017-10-27 21:12:13
Temat: Re: Efekt...?
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2017-10-27 15:19, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .10.2017 o 13:10 tomekp <t...@a...ma.kota.pl> pisze:
>
>>
>>> Cena masła wynika z nadwyżek w produkcji mleka w proszku. Produktem
>>> ubocznym w procesie produkcji masła jest odtłuszczone mleko w proszku.
>>
>> A ja głupi myslałem, że maślanka
>
> :)
> Oczywiście.
>
> Masło jest wykonywane ze śmietanki:
> https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/280/2/maslo/
>
> Rezultatem jest właśnie masło i maślanka.
>
> Śmietanka i śmietana są otrzymywana przez odwirowanie mleka pełnego do
> wartości znormalizowanej:
> http://biotechnologia.pl/archiwum/smietanka-i-smieta
na-spozywcza,11091
>
> W rezultacie otrzymujemy śmietankę i mleko o znormalizowanej zawartości
> tłuszczu.
>
> Jak wykorzystamy to mleko znormalizowane nie ma żadnego znaczenia dla
> cen masła.
> Możemy mieć nadwyżkę jakiegokolwiek produktu mlecznego.
>
>>
>>> Ponieważ mamy górkę na mleku w proszku, jego produkcja stała się
>>> nieopłacalna. Dlatego cena masła musiała pójść w górę - no bo jakoś
>>> trzeba sobie zrekompensować utracony zysk na mleku.
>>
>> Czyli zmowa cenowa. Wsadzic do pierdla jednego z drugim by pasowało
>
> Oczywiście, UOKiK to badał (bada?) pod kątem zmowy cenowej:
> https://businessinsider.com.pl/finanse/uokik-bada-sp
rawe-rosnacych-cen-masla/9jg9hps
A jajca to co:
http://www.dziennikzachodni.pl/strefa-agro/wiadomosc
i/a/nie-ma-jajek-w-sklepach-jaj-brakuje-glownie-w-du
zych-marketach-ale-sa-jeszcze-na-targowiskach,126191
45/
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|