Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ola <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Egg benedict
Date: Wed, 06 Nov 2002 14:39:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <aq8lak$poi$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa131.opatow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1036590155 5288 217.98.182.131 (6 Nov 2002 13:42:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Nov 2002 13:42:35 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133407
Ukryj nagłówki
Remque76 napisał(a):
> Prosiłbym o jakiegos linka do strony z przepisem na wspomniany w temacie Egg
> benedict.
> prosiłbym tez o pare zdań na temat tego dania
>
> pozdrawiam
Podaję wiernie za Kurtem Schellerem... przepraszam za krzaczki
jaja, woda, ocet, grzanki, szynka
SOS HOLENDERSKI: 3 łyżki białego wina, łyżka winnego octu, natka, liść laurowy,
pieprz, 100g masła, 2 żółtka, masło, sól, sos Worcestershire lub Tabasco,
Przygotowujemy sos: mieszamy wino z octem, dodajemy kilka łodyg pietruszki (bez
listków), pół bob-kowego liścia i szczyptę pieprzu. Gotujemy to na dużym ogniu,
aż zredukuje się do połowy (4-5 min) i odstawia-
my do przestudzenia. W drugim rondelku roztapiamy masło. Kiedy się zagotuje,
łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny, aby masło było absolutnie klarowne. Teraz
surowe żółtka roztrzepujemy z przestudzonym winem. Trzeba to tobić długo i
energicznie. Ważne jest, by utrzymywać stałą temperaturę. Najlepiej rondelek, w
którym roztrzepujemy żółtka, trzymać nad garnkiem z gotującą się wodą. Kiedy już
masa zrobi się puszysta, przestajemy ubijać i zaczynamy mieszać dodając po
kropelce masło, szczyptę soli i ewentualnie kropelkę sosu Worcestershire lub
Tabasco. Gotowy sos odstawiamy na brzeg kuchenki lub w inne ciepłe miejsce.
Teraz przygotowujemy jajka w koszulkach. Surowe jajka wbijamy do
osobnych filiżanek, w wysokim garnku zagotowujemy wodę z octem, po czym
przykręcamy gaz do minimum, tak aby woda nie wrzała. Teraz szybkim ruchem
wrzucamy do wody jajka. Jest to procedura łatwa i efektowna, trzeba jednak
postępować ostrożnie i pamiętać, że wody nie wolno osolić. Po 3 min wyciągamy
łyżką cedzakową białe kuliste bryły.
Opiekamy grzanki, każdą smarujemy masłem i przykrywamy plasterkiem szynki.
Na szynce kładziemy jajko w koszulce, całość polewamy sosem holenderskim i
wkładamy na 30-40 sek do rozgrzanego piekarnika. Sos musi się zmienić w
złotobrązową skorupkę, ale trzeba uważać, by się nie przypalił. Dobry efekt daje
położenie na jajku plastra trufli.
|