Data: 2004-01-18 00:31:51
Temat: Re: "Ekologom"
Od: "Michal Misiurewicz" <m...@m...iupui.edu>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Piotr" <p...@n...spamowac.mi.tu> wrote in message
news:buchsr$os8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Inaczej mowiac, kazdy organizm na kuli ziemskiej
> > jest "zmodyfikowany genetycznie" - no to czemu
> > akurat te "hi-tech" sa "be"?
>
> Nie wiem skąd to się bierze ale są "be" i to w dosłownym znaczeniu. Owoce
> wyhodowane nowoczesnymi metodami smakują jak papier w porównaniu z tymi
> "prymitywnymi" z naszych ogrodów. Jeśli nie wierzysz spróbuj kiedyś owoców
> sprzedawanych w Belgii czy Holandi - ładnie wyglądają ale są poprostu bez
> smaku.
To zjawisko wystepuje jeszcze ostrzej w Ameryce, ale ma niewielki zwiazek
z "modyfikacja genetyczna". Na ogol sa to odmiany wyhodowane klasycznymi
metodami i dobrane pod katem maksymalnego zysku. A zysk pochodzi glownie
stad, ze mozna je dlugo przechowywac i nie psuja sie w transporcie. Natomiast
na smak zwraca sie minimalna uwage. Znacznie lepsza sytuacja panuje we Francji,
gdzie jednak dla klienta smak jest najistotniejszy.
Pozdrowienia,
Michal
--
Michal Misiurewicz
m...@m...iupui.edu
http://www.math.iupui.edu/~mmisiure
|