Data: 2006-09-22 13:48:10
Temat: Re: Ekspres ciśnieniowy. - jak to jest?
Od: "Harold" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MaxRedaktor" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ef0m5o$3ak$1@news.interia.pl...
[...]
>> najdroższą kawą na świecie jest Mountain Blue z Jamajki,
>> zanim ta kawa trafi do sprzedaży w dębowych beczkach, jest sprawdzana
>> przez kiperów czyli wybitnych znawców kawy i jej smaków,
Najdroższa kawa świata, której kilogram kosztuje 400 dolarów nazywa się Kopi
Luwak. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga
(Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko
najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa
traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na
stoły Kalifornijczyków. W Polsce kosztuje ok. 7,9 tys. zł za kg. To jakieś
100 zł za filiżankę.
BTW, są "ekspresy ciśnieniowe" i ekspresy ciśnieniowe.
--
Harold - barista
|