Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fasola - jak gotować zeby oszczedzic "nieprzyjemności"?
Date: Sat, 15 Nov 2003 03:01:39 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 25
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <bp2ouj$ptg$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pk241.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1068865642 24359 213.76.106.241 (15 Nov 2003 03:07:22
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 15 Nov 2003 03:07:22 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179376
Ukryj nagłówki
On Fri, 14 Nov 2003 15:34:42 +0100, "Ani" <w...@w...pl> wrote:
>Kochani, nie wiem czy temat sie tu nie przewijał (w archiwum jakos nie
>zauwazyłam tego - mogłam przeoczyć)
>Chodzi mi o to, ze mam ochotę na jakąś potrawe z fasoli, niestety po
>zjedzeniu gotowanej fasoli mój kochany Mąż bardzo cierpi :(
>Jak powinnam gotować fasolę, żeby oszczędzić mu (i sobie ;) )
>nieprzyjemności?
>Czy sa jakies sprawdzone sposoby?
Oczywiscie - w przypadku roslin straczkowych odpowiedzialne za
sensacje w przewodzie pokarmowym (celowo nie pisze "zoladkowe" bo z
calkiem innym kawalku przewodu pokarmowego owe sensacje wystepuja) sa
pewne cukry zopelnie nie trawione i nie wchlaniane przez czlowieka -
docieraja do jelita grubego, tam zajmuje sie nimi flora bakteryjna
(uzywanie mikroby maja) produkujac przy tum ponadplanowe ilosci
metanu.
Szczesciem cukry owe wystepuja glownie w lupinie nasion roslin
straczkowych i sa w miare latwo rozpuszczalne. Stad metoda zalatwienia
sprawy - namoczyc, odlac, zagotowac, odlac, zalac swierza goraca woda
i gotowac dalej. Pierwsza woda po zagotowaniu powinna zabrac wieksza
czesc tego co klopoty powoduje.
--
Darek
|