« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-07 09:34:31
Temat: FlanCzy ktos zna przepis na zimny deserek pod nazwa FLAN. Pochodzi chyba z
Francji, po przygotowaniu (na goroco) wlewa sie go do foremek, oziebia w
lodowce a potem wyklada na talerz i serwuje chyba najczesciej z sosem
karmelowym. Jest to naprawde pycha!!! Osobiscie uwielbiam flan waniliowe
(dotychczas robie je z torebki) polane jajecznym likierkiem domowej
roboty.
Bardzo bylabym wdzieczna za ten przepis, jak rowniez za inne pomysly na
zimne, piankowe i kolorowe deserki - z owocami, galaretka, no i
najchetniej lekkie (w sensie: bez masla i tlustej smietany).
Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-07 10:32:07
Temat: Re: FlanAleksandra Stachurska <S...@s...iis.pw.edu.pl> wrote:
> Czy ktos zna przepis na zimny deserek pod nazwa FLAN. Pochodzi chyba z
> Francji, po przygotowaniu (na goroco) wlewa sie go do foremek, oziebia w
> lodowce a potem wyklada na talerz i serwuje chyba najczesciej z sosem
> karmelowym. Jest to naprawde pycha!!! Osobiscie uwielbiam flan waniliowe
> (dotychczas robie je z torebki) polane jajecznym likierkiem domowej
> roboty.
Flan to rzecz godna uwagi. Nazwa wywodzi sie z laciny od flado (plaskie
ciasto) przez starofrancuskie flaon i oznacza wlasciwie plaskie ciasto,
jak francuska tarta, wypelnione pikantnym lub slodkim nadzieniem,
ktorego podstawa jest masa z jajek i smietany. Podaje sie na cieplo.
Jako takie znane bylo juz w starozytnosci i sredniowieczu.
Flanem jednak nazywa sie we Francji takze to co opisujesz, a wiec rodzaj
kremu jajecznego, przygotowywanego na goraco, a podawanego ma zimno.
Zasadniczo robi sie go tak, ze jaja ubija sie z cukrem (np. 2 cale jaja
i cztery zoltka na 1/8 kilo cukru, zalezy od konkretnego przepisu) i do
tego dolewa powoli wrzace mleko (1/2 litra) aromatyzowane wanilia,
ubijajac energicznie miotelka. Powstala mase wlewa sie do formy
pokrytej od wewnatrz maslem lub sosem karmelowym, wstawia sie na laznie
wodna- ltora pdrzewa sie na pieci do momentu wrzenia wody, a potem
wstawia na pol godziny do srednio goracego pieca. Nastepnie pozwala
wystygnac i wyrzuca sie na polmisek.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-08 08:06:41
Temat: Re: FlanZnam jeszcze inny przepis na flan (mniam...), z mleka skondensowanego
słodzonego.
To znaczy nie znam tylko mam w domu. Robi się trochę łatwiej, a wychodzi
równie pyszne...
Ojej, jakiej ochoty sobie narobiłam samym myśleniem o flanie...
Mój przepis jest z Argentyny (zresztą cała Latynoameryka tak go robi ...)
Jutro przyniosę.
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-08 13:28:41
Temat: Re: FlanAna wrote:
>
> Ojej, jakiej ochoty sobie narobiłam samym myśleniem o flanie...
> Mój przepis jest z Argentyny (zresztą cała Latynoameryka tak go robi ...)
> Jutro przyniosę.
Przynies koniecznie, please!
--
_
.-.(c)
(___( )_ , "-. -GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-08 13:58:39
Temat: Re: Flan
Użytkownik "Gosia B" <g...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:3916C109.A6A9F77A@polcard.com.pl...
> Ana wrote:
> >
>
> > Ojej, jakiej ochoty sobie narobiłam samym myśleniem o flanie...
> > Mój przepis jest z Argentyny (zresztą cała Latynoameryka tak go robi
...)
> > Jutro przyniosę.
>
> Przynies koniecznie, please!
Ja toze please, towariszcz or prosze pani.
Lew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-09 08:18:27
Temat: Re: FlanOto obiecany przepis na flan:
składniki:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
tyle samo (objętościowo) mleka zwykłego
2 całe jajka
2 żółtka
+ cukier na karmel (nie wiem ile, na tzw."oko")
Wykarmelować naczynie w którym będziemy przygotowywać flan, tzn. rozpuścić
cukier w rondelku i potrzymać go na ogniu aż zbrązowieje, po czym szyblo
przelać do naczynia na flan, oblewając nim dno i co się da z brzegów. To
może też być kilka małych naczynek typu babeczkowego.
Zmiksować składniki, wlać do naczynia na flan, można przykryć folią
aluminiową.
Wstawić do drugiego naczynia z wodą i wstawić do średnio gorącego piekarnika
na 1 do 1,5 godziny, aż się zetnie.
Ostudzić, wyjąć na talerzyki (tak jak babki z piasku)
Jeść dobrze schłodzone...
Pyyyyycha!
Tyle przepis. Dawno tego nie robiłam, ale prze paru laty robiłam
kilkakrotnie i wychodził. Wiem tylko że trzeba zaglądać po upływie tej 1
godziny, czy się już wszystko ścięło, bo czasem wychodzi trochę jakby
prze-gotowany, choć też się daje zjeść całkiem nieżle ...
Zresztą po kilku próbach człowieka ma już upatrzony i czas i temperaturę
pieczenia.
Smacznego próbowania!
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-09 08:34:08
Temat: Re: FlanJak wyglada naczynie na flan? Czy to cos jak babka?
I drugie pytanie: czy woda z drugiego naczynia nie wyparuje w piekarniku?
Bedzie sie gotowac? Jak goracy ma byc ten piekarnik, ile stopni?
Jestem dociekliwa, bo chcialabym wyprobowac, a nie do konca mam pojecie JAK.
Pozdr
Asia
Ana <a...@e...com.pl> wrote in message
news:8f8hkk$jqp$1@news.ipartners.pl...
> Oto obiecany przepis na flan:
> składniki:
> 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
> tyle samo (objętościowo) mleka zwykłego
> 2 całe jajka
> 2 żółtka
> + cukier na karmel (nie wiem ile, na tzw."oko")
>
> Wykarmelować naczynie w którym będziemy przygotowywać flan, tzn. rozpuścić
> cukier w rondelku i potrzymać go na ogniu aż zbrązowieje, po czym szyblo
> przelać do naczynia na flan, oblewając nim dno i co się da z brzegów.
......
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-09 08:46:08
Temat: Re: FlanWladyslaw Los <w...@t...com.pl> napisał(a) w artykule
> Flan to rzecz godna uwagi. Nazwa wywodzi sie z laciny od flado
(ciach)
Bardzo bardzo dziekuje za dotychczasowe informacje o flan i bardzo
interesujacy przepis, aczkolwiek dosc skomplikowany. Mysle, ze tak wlasnie
robilo sie flan dawniej. Z niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy,
ciekawostki a w podziekowaniu podaje przepis na smaczny deserek bardzo
podobny do flan czyli na Panna Cotte.
Skladniki na ok. 12 porcji (po 200 kcal):
8 listkow zelatyny
1/2 litra smietany
1/4 l mleka
60 g cukru
1 laska wanilii (albo substytut)
na karmel cytrynowy: 120 g brazowego curku i jedna cytryna
1. Zelatyne wlozyc do zimnej wody na kilka minut
2. Smietane, mleko i 60 g zwyklego cukru gotowac na malym ogniu przez 15
min., dodac wanilie i dalej chwile gotowac. Odstawic.
3. Odcisnieta zelatyne rozpuscic w cieplej smietanie, dobrze wymieszac i
rozlac np. do malych filizanek do kawy przelanych woda (albo innych
szklanych foremek, miseczkek...)
4. Wstawic do lodowki, najlepiej na cala noc.
Sos: cukier rozpuscic az zdbrunatnieje. Zdjac z gazu, wlac 2 lyzki wody i
sok z cytryny. Tak dlugo mieszac, az zrobi sie jednolity karamel.
Pozostawic do wystygniecia.
Panna cotte wyjac z foremek na spodeczek albo cos troche glebszego. Gdyby
nie wyskakiwalo oblac foremke wrzatkiem. Polac sosem. Smaczne do kawki, na
deserek.
Zrodlo: pisemko Brigitte w dodatku o potrawach z Toskanii.
Sama przepisu jeszcze nie wyprobowalam, osobiscie wole flan... ale to tez
jest calkiem calkiem, moze nieco delikatniejsze w smaku...
Pozdrawiam
Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-09 08:48:14
Temat: Re: FlanUżytkownik Ana <a...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8f8hkk$jqp$...@n...ipartners.pl...
> Oto obiecany przepis na flan:
> składniki:
> 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
> tyle samo (objętościowo) mleka zwykłego
> 2 całe jajka
> 2 żółtka
> + cukier na karmel (nie wiem ile, na tzw."oko")
...
Hm... jak to pysznie brzmi, chetnie bym zrobil, tylko jak podam zonie
skladniki to stwierdzi, ze nas kalorie pozabijaja :(
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-09 10:25:23
Temat: Re: FlanNo właśnie, nie,wiem ile stopni bo robiłam to swego czasu w kuchence bez
termometru, ale zakładam że ok.180 ...
Jeśli chodzi o wodę to jakoś mi nigdy nie wyparowała, gotowała się za to jak
diabli.
Pewnie można dolać jak się zrobi zbyt mało.
A naczynie na flan może być dowolne, raczej nie za wysokie, żeby się "babka"
dała ładnie później wyjąć.
Ja zawsze robiłam w najprostszych miseczkach, ale widziałam (i jadłam!) taki
flan z karbowanej blaszki na babkę czy na coś takiego, nie dość że pyszny to
jeszcze był śliczny.
--
Ania K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |