X-Posting-Agent: Hamster/1.3.16.0
From: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl>
Subject: Re: Flan
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <01bfb698$3335a0a0$LocalHost@alex>
<1ea9g83.ixww175zrq4fN%wlos@tele.com.pl>
Message-ID: <01bfb907$ccaf1880$LocalHost@alex>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1155
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: decgl-harald.ethz.ch
Date: 9 May 2000 09:46:08 +0100
X-Trace: 9 May 2000 09:46:08 +0100, decgl-harald.ethz.ch
Organization: Swiss Federal Institute of Technology (ETHZ)
Lines: 45
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.i
cl.net!netnews.com!europa.netcrusader.net!204.59.152.222!news-peer.gip.net!news
.gsl.net!gip.net!enews.sgi.com!news-zh.switch.ch!pfaff.ethz.ch!decgl-harald.eth
z.ch
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27701
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> napisał(a) w artykule
> Flan to rzecz godna uwagi. Nazwa wywodzi sie z laciny od flado
(ciach)
Bardzo bardzo dziekuje za dotychczasowe informacje o flan i bardzo
interesujacy przepis, aczkolwiek dosc skomplikowany. Mysle, ze tak wlasnie
robilo sie flan dawniej. Z niecierpliwoscia czekam na kolejne przepisy,
ciekawostki a w podziekowaniu podaje przepis na smaczny deserek bardzo
podobny do flan czyli na Panna Cotte.
Skladniki na ok. 12 porcji (po 200 kcal):
8 listkow zelatyny
1/2 litra smietany
1/4 l mleka
60 g cukru
1 laska wanilii (albo substytut)
na karmel cytrynowy: 120 g brazowego curku i jedna cytryna
1. Zelatyne wlozyc do zimnej wody na kilka minut
2. Smietane, mleko i 60 g zwyklego cukru gotowac na malym ogniu przez 15
min., dodac wanilie i dalej chwile gotowac. Odstawic.
3. Odcisnieta zelatyne rozpuscic w cieplej smietanie, dobrze wymieszac i
rozlac np. do malych filizanek do kawy przelanych woda (albo innych
szklanych foremek, miseczkek...)
4. Wstawic do lodowki, najlepiej na cala noc.
Sos: cukier rozpuscic az zdbrunatnieje. Zdjac z gazu, wlac 2 lyzki wody i
sok z cytryny. Tak dlugo mieszac, az zrobi sie jednolity karamel.
Pozostawic do wystygniecia.
Panna cotte wyjac z foremek na spodeczek albo cos troche glebszego. Gdyby
nie wyskakiwalo oblac foremke wrzatkiem. Polac sosem. Smaczne do kawki, na
deserek.
Zrodlo: pisemko Brigitte w dodatku o potrawach z Toskanii.
Sama przepisu jeszcze nie wyprobowalam, osobiscie wole flan... ale to tez
jest calkiem calkiem, moze nieco delikatniejsze w smaku...
Pozdrawiam
Alex
|