Data: 2000-05-09 08:18:27
Temat: Re: Flan
Od: "Ana" <a...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oto obiecany przepis na flan:
składniki:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
tyle samo (objętościowo) mleka zwykłego
2 całe jajka
2 żółtka
+ cukier na karmel (nie wiem ile, na tzw."oko")
Wykarmelować naczynie w którym będziemy przygotowywać flan, tzn. rozpuścić
cukier w rondelku i potrzymać go na ogniu aż zbrązowieje, po czym szyblo
przelać do naczynia na flan, oblewając nim dno i co się da z brzegów. To
może też być kilka małych naczynek typu babeczkowego.
Zmiksować składniki, wlać do naczynia na flan, można przykryć folią
aluminiową.
Wstawić do drugiego naczynia z wodą i wstawić do średnio gorącego piekarnika
na 1 do 1,5 godziny, aż się zetnie.
Ostudzić, wyjąć na talerzyki (tak jak babki z piasku)
Jeść dobrze schłodzone...
Pyyyyycha!
Tyle przepis. Dawno tego nie robiłam, ale prze paru laty robiłam
kilkakrotnie i wychodził. Wiem tylko że trzeba zaglądać po upływie tej 1
godziny, czy się już wszystko ścięło, bo czasem wychodzi trochę jakby
prze-gotowany, choć też się daje zjeść całkiem nieżle ...
Zresztą po kilku próbach człowieka ma już upatrzony i czas i temperaturę
pieczenia.
Smacznego próbowania!
--
Ania K.
|