Data: 2004-06-18 12:07:58
Temat: Re: Formy silikonowe - smarowac ?
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "nann" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:Xns950C8A9E7574Cnannwppl@193.42.231.152...
> Wiec jak :smarowac (jesli tak to czym), czy nie ?
> Wysypac (jesli tak to czym), czy nie ?
> Forma ma byc sucha ? czy moze woda zwilzona ? Bo wykladanie tegoz
pergaminem mijaloby sie
> chyba z celem...
Mam tortownice silikonowa (polska) i niczym jej nie natluszczam ani nie
smaruje. Przed wyjeciem ciasta trzeba odczekac az ostygnie, wowczas bez
problemu wychodzi. Jednak gdybym piekla biszkopt, to bym jednak troche ta
forme natluscila przed pieczeniem, bo w ciescie nie ma w ogole tluszczu i
troche sie przykleja (robilam raz biszkopt bez smarowania i wyszedl z formy,
ale zostawil cienka warstewke ciasta na formie). Mysle, ze samo
natluszczenie wystarczy, bez wysypywania bulka/maka.
Moja silikonowa tortownica zaskoczyla mnie jeszcze tym, ze ostatnio nie
mogac znalezc mojej starej, metalowej tortownicy, zrobilam jogurtowiec
brzoskwiniowy w silikonowej (zelatyna juz mi tezala i nie moglam dluzej
szukac formy). Myslalam, ze bede ten deser wyskrobywac z formy, ale o dziwo
wyszedl wspaniale, poprostu go wyjelam na talerz i juz.
Jestem tak zadowolona z mojej foremki ze nie chce mi sie juz piec ciast w
zadnej innej :).
Pozdrawiam,
Ania
|