Data: 2003-12-30 14:30:48
Temat: Re: Frangipane
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>>>Z tego, co wiem, do kremów na ok. pół kg słodkich migdałów, daje się
>>>>16 sztuk gorzkich.
>>>>
>>>>Jeśli robisz makaroniki, na 20 dag słodkich migdałów weź 10 sztuk gorzkich.
>>>
>>>
>>>Oczywiście, dobra rada. Co znaczy potęga myśli! Powinienem sam był
>>>wpaść na to, że jeżeli używa się migdałów zamiast makaroników, to
>>>proporcja słodkich do gorzkich winna być taka jak do ciasta na
>>>makaroniki.
>>
>>Właśnie nie :)
>>W kremie na pół kg słodkich -16 szt. gorzkich, a makaronikach - na 20
>>dag słodkich bierze się 10 szt. gorzkich, zatem na pół kg słodkich -25
>>gorzkich.
>
>
> Ale, czy dotyczy to właśnie tego kremu, o którym dyskutujemy --
> frangipane?
Jak przytaczam, napisałam ogólnie, że do kremów stosujemy nieco inną
proporcję słodkie <-> gorzkie, niż do makaroników. Taka zasada, wpojona
mi jeszcze przez prababcię :)
Ponieważ napisałeś:" nie wiem w jakiej proporcji oraz czy używać
gorzkich czy raczej słodkich" , podałam orientacyjne proporcje do tego i
do tego i zasygnalizowałam, że używa się jednych i drugich.
Wiem, że teraz, w dobie olejków, wiele osób ma problem z migdałami, o
jakim napomknąłeś (nie wiedzą, w jakiej propocji używać, słodkie, czy
gorzkie) - więc warto przypomnieć.
Oczywiście, nie są to bardzo sztywne i ortodoksyjne proporcje, można je
odrobinę modyfikować, ale ważne jest, by ogólnie "trzymać miarę" i nie
dać przewagi gorzkich ;)
Oczywiście ma to zastosowanie do wszelkich potraw ze słodkimi/gorzkimi,
a więc i tej, o której rozmawiamy. Choć detalicznego przepisu na nią nie
znam, niestety.
--
BasiaBjk
|