Data: 2009-05-27 18:48:48
Temat: Re: Frytki
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Władysław Łoś pisze:
> In article <gv0jaj$ceg$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
> "Jackare" <...@s...de.pl> wrote:
>
>>> Otóż smaży się na wołowym łoju, a nie wieprzowym smalcu i inaczej, niż u
>>> nas, w dwóch etapach i zróżnicowanej temperaturze. I smakują też inaczej.
>>>
>> I to właśnie jest jedną z tajemnic ich naprawdę wspaniałego smaku. Łój nie
>> zmienia smaku smażonej w nim potrawy.
>
> Zmienia, zmienia. Odczuł to McDonald, który niegdyś dodawał *nieco* łoju
> wołowego do frytury.
Zobacz:
Przez dekady McDonald's smażył swoje frytki w mieszance oleju z nasion
bawełny i 93% tłuszczu wołowego.
http://www.teraz-zdrowie.pl/dlaczego-frytki-mcdonald
s-sa-tak-smaczne/
> Pod naciskiem wegetariam przestał dodawać i klienci skarżyli się na smak.
> Teraz, o ile wiem, dodają jakiś syntetyczny aromat udający łój wołowy.
Natural flavor, naturalny znaczy się.
jw.
[...]
--
pozdr. Jerzy
|