Data: 2007-02-20 09:11:37
Temat: Re: Garnki
Od: "JaMyszka" <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 20 Lut, 09:35, "Goska" wrote:
> > Miedź jest trująca.
> Wierutna bzdura; gdyby tak było, nie dopuszczono by, żeby
> stosowano miedź na rury do wody pitnej.
Nie, no...
Daj sobie na wstrzymanie i nie wypowiadaj swoich opinii tonem tak
absolutnym;p
Slavi (trochę niżej) wyjaśnia dokładnie, w jakich okolicznościach nie
należy jej stosować:>
Powtarzam za Nim i z wiedzą, którą mam z innych źródeł:
- w naczyniach miedzianych nie możemy przygotowywać kwaśnych potraw!
To samo dotyczy naczyń z aluminium!!
> A poza tym w jaki sposób
> może szkodzić miedź zatopiona w dnie garnka?
No i widzisz: Twój absolutny ton w zestawieniu z niewiedzą z chemii
czyż nie brzmi ośmieszająco?
Bo miedź, jak i aluminium, w kwasach (nawet organicznych) wchodzą w
związki z nimi.
BTW Do posiadaczy szynkowarów:)
Aby szynkowar nie nabierał tego nieprzyjemnego ciemnego koloru w
czasie gotowania wędliny, dodaję parę kryształków kwasku cytrynowego
do kąpieli, w której tę wędlinę gotuję.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|