Data: 2009-09-03 11:51:00
Temat: Re: Garnki i patelnie HASPOL
Od: mac <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sep 2, 8:14 pm, vcore <mail*wytn...@vcore.pl> wrote:
> Mam jedną patelnie teflonową, i uzywam ją *tylko* do robienia jajek sadzonych, a to
z jednego powodu
> - wiele potraw zawdzięcza swój smak właśnie spaleniźnie, np. prawdziwe curry
usmażone na głębokiej
> patelni teflonowej ma sie nijak do tego przygotowanego na prawdziwej żeliwnej lub
stalowej patelni
> A umyć taką patelnie to żadna filozofia - po smażeniu wystarczy nalać do niej wody,
po 10minutach
> wystarczy spłukać
nie wiem co rozumiesz pod pojeciem prawdziwego curry i dlaczego ma ono
cos zawdzieczac spaleniznie, z mojego doswiadczenia przyprawy korzenne
wypraza sie bardzo wygodnie na patelni teflonowej, jezeli to jest to
co masz na mysli.
moim zdaniem uzywanie patelni zeliwnych to kulinarny snobizm - sa
ciezkie, malo wygodne w operowaniu na kuchence, nie nadaja sie ani do
podrzucania ani szybkiego manipulowania, nie mowiac juz o myciu
(zmywarka?). mialem okazje wielokrotnie takich patelni uzywac i
naprawde nie widze roznicy w smaku potraw. patelnie z powloka
teflonowa zuzywaja sie oczywiscie mniej wiecej co dwa, trzy lata, ale
kosztuja na tyle niewiele ze po prostu sie je zmienia.
mac
|