Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Meg" <g...@e...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8...@n...atelier.pl>
Subject: Re: Gofry
Lines: 32
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
Message-ID: <0TAJ4.6166$DB2.128222@news.tpnet.pl>
Date: Fri, 14 Apr 2000 08:43:40 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.167.100
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955701820 212.160.167.100 (Fri, 14 Apr 2000 10:43:40 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Apr 2000 10:43:40 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26889
Ukryj nagłówki
Katarzyna Sobkowiak <K...@a...pl> wrote in message
news:8d4li3.8q.0@news.atelier.pl...
> Pomóżcie mi proszę bo się załamię. Podejrzewam co zrobiłam źle, ale
wolę
> sama tego nie modyfikować. Może ktoś zna jakiś fajny przepisik na gofry.
Czyżby mój przepis na cudowne gofry nie dotarł na grupę? Może dlatego, że
wysłałam tylko na news.rubikon.pl.
Zatem jeszcze raz cytat ze starego kalendarza:
Gofry, czyli wafelki ze specjalnej "patelni"
50 dag mąki przesiać, dodać 4 jaja, 15 dag masła lub margaryny
(rozpuszczone, ale zimne) [ja dawałam masło], szczyptę soli, 2 dag
wyrośniętych drożdży (w ciepłym mleku) i aromat: wanilię, rum, skórkę startą
z cytryny itp. Dobrze wymieszać, np. w malakserze lub mikserze lub ubić
trzepaczką do sosów, dolewając mleka po troszku tyle, aby powstało ciasto
jak na naleśniki, ale nieco gęstsze. Po ubiciu zostawić ciasto w spokoju na
1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Do smazenia byłby potrzebny olej oraz pędzel, ale nie nylonowy, bo się spali
w kontakcie z gorącą patelnią. Gdy gofiarka będzie rozgrzana, gorąca z obu
jej stron, trzeba ją nasmarować olejem - właśnie tym pędzlem. Szybko nalać
ciasta (około 3 łyżek), zamknąć gofiarkę, poruszyć tak, aby ciasto oblało
ładnie wnętrze [moja jest za ciężka do takich manipulacji, po prostu wlewam
na środek i zamykam] i smażyć 3 do 5 minut. Podawać gofry posypane cukrem
pudrem lub polane miodem czy konfiturą.
pozdrowienia
Gosia
|