Data: 2000-11-02 09:14:12
Temat: Re: Gofry
Od: A...@p...com.pl (Anna Pawłowska-Pojawa)
Pokaż wszystkie nagłówki
bez proszku do pieczenia?
Krzysiek
No, przecież było, że chodzi o "selfrising" mąkę, czyli taką już z
proszkiem.
Anka
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a002b10$0$1...@n...zeelandnet.nl...
> Ktos kiedys ( dawno temu ) prosil o przepis na zawsze udajace sie gofry.
Mam
> taki:
> Na ok. 16 - 20 gofrow:
>
> 300 g "selfrising" maki
> 1/2 l mleka
> 75 g cukru
> 100 g masla
> 2 jajka
> sol
>
> Make wsypac do miski; zrobic w mace dolek. Do tego doleczka wsypac
szczypte
> soli, cukier, stopione maslo i jajka. Po trochu dolewac mleko i mieszac
> mikserem do powstania jednolitej masy. Odstawic na ok. 1 godz., a potem
> smazyc!
> Jest to naprawde dobre ciasto. Goferki ladnie rosna, nawet nie trzeba
> odwracac gofrownicy i nie oklapuja po usmazeniu. Pycha!
>
> P.S. Jesli sie nie ma "selfrising" maki ( zawiera ona juz proszek do
piecz.
> itp.), to nalezy dodac proszku do pieczenia. Niestety, nie wiem dokladnie
> ile go wtedy potrzeba.
> Smacznego.
> Pozdr.,
> Danka
>
>
>
>
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|