Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.webcorp.com.pl!
not-for-mail
From: "Goshia" <g...@e...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gofry takie jak w budce - przepis
Date: Wed, 12 Apr 2000 08:58:34 +0200
Organization: Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.pl
Lines: 42
Message-ID: <8d16oc$ns7$1@aquarius.webcorp.com.pl>
References: <TWjI4.54877$a01.1184345@news.tpnet.pl>
Reply-To: "Goshia" <g...@e...net.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.probit.wroc.pl
X-Trace: aquarius.webcorp.com.pl 955522636 24455 212.160.167.100 (12 Apr 2000
06:57:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: 12 Apr 2000 06:57:16 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26708
Ukryj nagłówki
Marta <m...@e...elblag.pl> wrote in message
news:TWjI4.54877$a01.1184345@news.tpnet.pl...
> Pożyczyłam gofrownicę (w serduszka, ale może to nie ma znaczenia) -
zrobiłam
> ciasto jak na naleśniki + trochę proszku do pieczenia. Niestety - po
wyjęciu
> i chwili stygnięcia (na kratce !) każdy gofer klapł i robił się gumowy -
jak
> zrobić gofry o smaku i kondycji tych z budki na ulicy ???
>
Cześć,
Oto przepis ze starego kalendarza wielokrotnie wypróbowany na gofrownicy w
serduszka:
<cytat>
Gofry, czyli wafelki ze specjalnej "patelni"
50 dag mąki przesiać, dodać 4 jaja, 15 dag masła lub margaryny
(rozpuszczone, ale zimne) [ja dawałam masło], szczyptę soli, 2 dag
wyrośniętych drożdży (w ciepłym mleku) i aromat: wanilię, rum, skórkę startą
z cytryny itp. Dobrze wymieszać, np. w malakserze lub mikserze lub ubić
trzepaczką do sosów, dolewając mleka po troszku tyle, aby powstało ciasto
jak na naleśniki, ale nieco gęstsze. Po ubiciu zostawić ciasto w spokoju na
1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Do smazenie byłby potrzebny olej oraz pędzel, ale nie nylonowy, bo się spali
w kontakcie z gorącą patelnią. Gdy gofiarka będzie rozgrzana, gorąca z obu
jej stron, trzeba ją nasmarować olejem - właśnie tym pędzlem. Szybko nalać
ciasta (około 3 łyżek), zamknąć gofiarkę, poruszyć tak, aby ciasto oblało
ładnie wnętrze [moja jest za ciężka do takich manipulacji, po prostu wlewam
na środek i zamykam] i smażyć 3 do 5 minut. Podawać gofry posypane cukrem
pudrem lub polane miodem czy konfiturą.
</cytat>
Udanego gofrowania
Gosia
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
|