Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gołąbki
Date: Tue, 19 Jul 2005 21:12:55 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 30
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <dbh460$c44$1@opal.futuro.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pk104.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1121807593 23826 213.76.106.104 (19 Jul 2005 21:13:13
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Jul 2005 21:13:13 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:243707
Ukryj nagłówki
On Mon, 18 Jul 2005 22:43:32 +0200, "Jacek" <n...@b...pl> wrote:
>Witam
>Po raz kolejny udzielam się tutaj, lecz codziennie czytam...
>
>Pytanko
>Czy do gołąbków z ziemniakami da się dopasować jakiś dodatek???
Pierwsze pytanie - golabki z czyms i ziemniaki czy golabki nadziewane
ziemnakami?
> Chodzi o
>jakąś sałatkę, przystawkę itd, coś co dzieciom również posmakuje. Jakoś nie
>umiem sobie tego czegoś dopasować. Dodam, że gołąbki polane są pysznym
>sosem, mocno pomidorowym, zagęszczonym zasmażką na masełku.
Fuj! Golabki i pomidory? Ciagle powtarzam i powtorze raz jeszcze - to
zwyczaj z PRL-owskich stolowek! Po to sie daje pomidory do kapusty
zeby smak surowej kapusty zabic - kapusta mieknie po mniej wiecej pol
godzinie gotowania, posmak surowizny traci po dwoch - trzech godzinach
pyrkotania na wolnym ogniu. Dodatek pomidorow zabija smak surowizny i
wszelkie inne - czuc ze kwaskowate, ot i tyle.
Sprobuj kiedys nalozyc kapuscianych lisci na dno garnka, na to dopiero
golabki (na dno dajesz te bardziej zewnetrzne i najbardziej wewnetrzne
liscie nie nadajace sie specjalnie do zawijania farszu), pogotuj az
sie kapusta przy dnie na packe rozpadac zacznie - zobaczysz ze i
pomidorow i w zasadzie zasmazki nie trzeba...
--
Darek
|