Data: 2002-11-26 12:23:18
Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomasz Konik w wiadomości <aru5ll$l4$1@news.gazeta.pl> napisał(a):
> - jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
> wieprzowe?)
Wieprzowe. Można dodać odrobinę cielęciny. Z wołowiną będą twarde.
> i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
Nijak. Surowe mięso mielisz, doprawiasz i mieszasz z przygotowanym
ryżem. Kapustę obgotowujesz w całości (w dużym garze), tak aby liście
były miękkie i łatwo odchodziły (nie łamią się). Porcje mięsa z ryżem i
przyprawami wkładasz w liście, zawijasz. Przygotowujesz sos, na wolnym
ogniu (uwaga, aby się nie przypaliły!) gotujesz gołąbki aż będą dobre.
> - jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
Na 1kg mięsa - szklanka, półtorej szklanki ryżu. Gotować 10 minut.
> - jakie przyprawy do farszu?
Sól, pieprz. Można (ale nie trzeba) dodać jajko.
Z poważaniem
Piotr Zawadzki
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
|