Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotowana młoda kapusta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gotowana młoda kapusta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 80


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2015-06-21 12:18:51

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>> W przepisie w ogóle nie było mowy o *wrzucaniu do wody*, lecz do garnka.
>> Ta "odrobina", czyli na przykład milimetr na dnie, to tylko asekuracja.
>> Można wcale jej nie wlewać, jeśli kto ma wprawę i garnek dobry. Dusić
>> da się porządnie jeśli naczynie ma przykrycie dobre. Wtedy energii
>> trzeba dostarczać tyle tylko, by jej niewielki nadmiar powodował
>> *lekkie* wrzenie wody. Ciepło parowania wody jest duże, więc łatwo
>> ustabilizować tempoeraturę 100°C bez dużego jej odparowywania.
>
> Ja na ten przykład zamiast wody używam jako "podkładu" odrobiny
> tłuszczu: oliwy, masła, smalcu (w zależności od tego, z czym kapucha
> ma być docelowo)

Daje to już pretekst do nazwania kapusty zasmażaną.

>> Ja dodaję kminek. Bez kminku w młodej kapuście czegoś mni brak.
>
> Jak ma być z koprem to kminku tylko symbolicznie, jak z pomidorem czy
> kiełbasą/skwarką - to sporo.

Bez kminku jakoś nijak -- tego zdania własną piersią bronić będę. Koper
oczywiście wskazany jest w jak największych ilosciach. Źwierza do młodej
kapusty, to my wcale. Za to fasolka czerwona być może -- o czym już dużo
wcześniej wspomniałem.

Jarek

--
Kmin kramny -- Piersi obwisłe czyni skromne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2015-06-21 12:20:08

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>> U nas do tzw. jarzynki dodają zwykle kawałek kapusty, bo jest zwyczaj
>> wrzucania do rosołu, więc sprzedawcy nie boją się kroić kapusty na małe
>> kawałki, wszystko się sprzeda.
>
> Tak, tylko że do rosołu to (u nas) się wrzuca włoską, nie polską.

Królowa Bona zawsze sama pilnowała, żeby kucharz tego nie pomylił.

Jarek

--
Dziel i rządź.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2015-06-21 12:23:19

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

>> W końcu sekret kucharski: ryba nie krojona,
>> U głowy przysmażona, we środku pieczona,
>> A mająca potrawkę z sosem u ogona.
>
> Miałam już na końcu języka.

Jak już jest się proszonym na zamkową ucztę, to trzeba pełną gębą.
I nie wycofywać się rakiem.

Jarek

--
Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi,
W towarzystwie kielichów węgrzyna, malagi;

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2015-06-21 12:44:17

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-06-21 12:23, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>>> >> W końcu sekret kucharski: ryba nie krojona,
>>> >> U głowy przysmażona, we środku pieczona,
>>> >> A mająca potrawkę z sosem u ogona.
>> >
>> > Miałam już na końcu języka.
> Jak już jest się proszonym na zamkową ucztę, to trzeba pełną gębą.
> I nie wycofywać się rakiem.
>
> Jarek
>
> -- Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi, W towarzystwie kielichów
> węgrzyna, malagi;

I leżał koteczek
kiełbaski i kiszki
nietknięte
z daleka pachniały mu myszki

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2015-06-21 12:45:58

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-06-21 12:20, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>>> U nas do tzw. jarzynki dodają zwykle kawałek kapusty, bo jest zwyczaj
>>> wrzucania do rosołu, więc sprzedawcy nie boją się kroić kapusty na małe
>>> kawałki, wszystko się sprzeda.
>>
>> Tak, tylko że do rosołu to (u nas) się wrzuca włoską, nie polską.
>
> Królowa Bona zawsze sama pilnowała, żeby kucharz tego nie pomylił.

Kogo teraz, Panie, stać na bonę?
Jak tylko mirabelki i szczaw w zupie.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2015-06-21 21:55:13

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Robot pisze:
> Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał
>> Najlepszy pszepis to nie jeść , bo to sama hemia.
>> Jak jesteś na hemię odporny, to najwceśniej po 20 lipca, jak masz
>> kłopoty z hemią, jodem, azotem lub tarczycą, to po pierwszym wżeśnia.
>
> Prosiłem o przepis, a nie o pouczenie w kretyńskiej pisowni.
> Twoje zasady mnie nie interesują.

Jak prosisz o przepis to ustaw sobie filtr na Stokrotkę i Ikselkę. Z
nimi nie ma o czym gadać.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2015-06-21 22:01:25

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:mm3blu$9b6$1@usenet.news.interia.pl...
>> Szukam przepisu na gotowana młodą kapustę ze skwarkami.
>> Chodzi o jak najprostszy przepis, bez żadnych udziwnień
>> i dodatków. O takie przepisy teraz najtrudniej.
>> Co mam kupić i co kolejno zrobić.
>> Moje doświadczenie w gotowaniu jest minimalne, dlatego
>> proszę nie pisać, że np. coś mam dusić, bo nie wiem co to
>> znaczy.
>
> Najlepszy pszepis to nie jeść , bo to sama hemia.

A nie jest to kapusta sprowadzana z cieplejszych rejonów Europy?

> Jak jesteś na hemię odporny, to najwceśniej po 20 lipca, jak
> masz kłopoty z hemią, jodem, azotem lub tarczycą, to po
> pierwszym wżeśnia.

Faktem jest że najlepiej (najtaniej i najzdrowiej) jeść warzywa
gdy są w sezonie bo są wtedy ze źródeł lokalnych.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2015-06-21 22:06:23

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:12yiez29ypshp$.164jg9uzi35a6$.dlg@40tude.net...
> Jak młoda kapusta, to żaden kminek, tylko młody zielony koper

I to, ma się rozumieć, jest prawda absolutna, autorytatywna :-)
Zero tolerancji na inne gusty i preferencje?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2015-06-21 22:07:41

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmod3sb.4ra.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Kmin kramny -- Piersi obwisłe czyni skromne.

Że co??? :-)))))) Poproszę o tłumaczenie! :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2015-06-21 22:44:33

Temat: Re: Gotowana młoda kapusta
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Pszemol napisał:

>> Kmin kramny -- Piersi obwisłe czyni skromne.
>
> Że co??? :-)))))) Poproszę o tłumaczenie! :-)

A co tu tłumaczyć? Każdy niech sobie sam sprawdza działanie
(albo też koper sypie zamiast).

Jarek

--
Włoski kopr -- Od białych głów rany kąsane leczy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rzodkiew
Jakie mleko się bardziej pszypala: hude czy tłuste?
Niby kuchennie, a jednak psychologicznie :-)
Grupę uważam za zamkniętą 3-|
Re: Śmietana 36%

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »