« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2015-06-20 19:17:15
Temat: Ciasto na chleb bez soli...Właśnie się zorientowałem że prawdopodbnie nie dodałem soli do ciasta na
chleb. Zgaduję po tym, że jest koniec pierwszej fazy wyrastania a ciasto
jest nienormalnie nabąblowane, bardzo miękkie i lepkie. Czy da się to
jeszcze jakoś uratować, nie wiem - wmieszać sól teraz - czy już po ptokach i
trzeba robić od nowa?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2015-06-20 19:38:13
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...
> Właśnie się zorientowałem że prawdopodbnie nie dodałem soli do ciasta na
> chleb. Zgaduję po tym, że jest koniec pierwszej fazy wyrastania a ciasto
> jest nienormalnie nabąblowane, bardzo miękkie i lepkie. Czy da się to
> jeszcze jakoś uratować, nie wiem - wmieszać sól teraz - czy już po ptokach
> i trzeba robić od nowa?
Nie pszejmuj się. Po prostu zjedz np ze smalcykiem posolonym, albo z
twarozkiem i solą, i nie zauważysz błędu.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2015-06-20 20:20:45
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli..."Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:mm48ei$4cg$1@usenet.news.interia.pl...
>> Właśnie się zorientowałem że prawdopodbnie nie dodałem soli do ciasta na
>> chleb. Zgaduję po tym, że jest koniec pierwszej fazy wyrastania a ciasto
>> jest nienormalnie nabąblowane, bardzo miękkie i lepkie. Czy da się to
>> jeszcze jakoś uratować, nie wiem - wmieszać sól teraz - czy już po
>> ptokach i trzeba robić od nowa?
> Nie pszejmuj się. Po prostu zjedz np ze smalcykiem posolonym, albo z
> twarozkiem i solą, i nie zauważysz błędu.
Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
"zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2015-06-20 20:28:43
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...Dnia Sat, 20 Jun 2015 19:38:13 +0200, Stokrotka napisał(a):
> Po prostu zjedz np ze smalcykiem posolonym, albo z
> twarozkiem i solą, i nie zauważysz błędu.
Oczywiście. Sól absolutnie nie jest niezbędna w chlebie.
--
XL
http://www.taniaksiazka.pl/pulapka-gender-karly-kont
ra-orly-wojna-cywilizacji-p-468577.html
http://www.taniaksiazka.pl/libido-dominandi-seks-jak
o-narzedzie-p-427460.html
"Najlepsza metoda kontrolowania ludzi jest ta, która osiąga swe cele,
pozostawiając ich całkowicie nieświadomymi faktu, że podlegają kontroli, a
najlepszą drogą do tego jest systematyczna manipulacja ich pożądaniami,
albowiem człowiek się z nimi utożsamia. Broniąc ich, broni swojej
"wolności", którą zazwyczaj pojmuje jako nieograniczoną możność
zaspokajania własnych pragnień, nie rozumiejąc najczęściej, że niezwykle
łatwo jest manipulować nimi z zewnątrz. Manipulacja ta służy dziś mrocznym
siłom do udoskonalania systemu finansowego i politycznego nadzoru oraz
eksploatacji. "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2015-06-20 20:35:05
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...W dniu 2015-06-20 o 20:20, Pszemol pisze:
> Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
> Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
> bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
> "zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
> ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
> razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
Sól dezaktywuje drożdże, więc wyrastanie hamuje. Dlatego (i nie tylko)
nie należy przesadzać z jej ilością w drożdżowym. Ty soli nie dałeś
wcale, więc wyrosło mocniej, niż zwykle. To nie jest wadą.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2015-06-20 20:58:28
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli..."bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mm4bop$nak$1@node1.news.atman.pl...
> W dniu 2015-06-20 o 20:20, Pszemol pisze:
>
>> Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
>> Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
>> bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
>> "zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
>> ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
>> razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
>
> Sól dezaktywuje drożdże, więc wyrastanie hamuje. Dlatego (i nie tylko) nie
> należy przesadzać z jej ilością w drożdżowym. Ty soli nie dałeś wcale,
> więc wyrosło mocniej, niż zwykle. To nie jest wadą.
Ale jakoś też ciasto straciło swoją strukturę...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2015-06-20 21:14:20
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...Pani Basia napisała:
>> Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
>> Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
>> bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
>> "zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
>> ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
>> razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
>
> Sól dezaktywuje drożdże, więc wyrastanie hamuje. Dlatego (i nie tylko)
> nie należy przesadzać z jej ilością w drożdżowym. Ty soli nie dałeś
> wcale, więc wyrosło mocniej, niż zwykle. To nie jest wadą.
Wzrost drożdży hamuje osmoza wywołana solą w roztworze. Mając na uwadze
obserwacje intensywniejszego wzrostu, można zmodyfikować autorską
recepturę w tym kierunku, by sól dodawana była jak najpóźniej, a przede
wszystkim miała niewielką entropię, czyli długo pozostawała w formie
rozproszonych krzyształków i nie przechodziła do fazy płynnej ciasta.
Wtedy można zmniejszyć porcję drożdży. Dla niektórych może to być ważna
modyfikacja, bo nie lubią smaków związanych z drożdżami (ja akurat do
tej grupy nie należę).
Jarek
--
Jest więc ten i tamten patos
Porzuciłeś znowu miasto
Po co masz dodawać drożdże
Gdy naprawdę rośnie ciasto?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2015-06-21 09:12:12
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...
> Ale jakoś też ciasto straciło swoją strukturę...
Bardziej wyrosło , więc jest żadsze.
Nic złego sie nie stanie, tylko tszeba z nim delikatniej ,
i uważać pszy pieczeniu, bo luźne łatwiej opada.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2015-06-21 21:59:23
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli..."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:3q17nz107rfn$.105x7183ok5hu.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 20 Jun 2015 19:38:13 +0200, Stokrotka napisał(a):
>
>> Po prostu zjedz np ze smalcykiem posolonym, albo z
>> twarozkiem i solą, i nie zauważysz błędu.
>
> Oczywiście. Sól absolutnie nie jest niezbędna w chlebie.
Sól pewnie nie jest niezbędna ale ją dodałem - chleb
upiekłem - wyrósł prawie normalnie, może ciut bardziej
wyszedł zbity, chyba dlatego że wyrabiałem go aby tą
sól wprowadzić zamiast tylko zawinąć parę razy ale
jest chlebek zacny i nie zmiarnowały się produkty...
Dziękuję wszystkim grupowiczom za pomoc :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2015-06-22 23:28:18
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...W dniu 2015-06-21 09:12, Stokrotka pisze:
>
>
>> Ale jakoś też ciasto straciło swoją strukturę...
>
> Bardziej wyrosło , więc jest żadsze.
> Nic złego sie nie stanie, tylko tszeba z nim delikatniej ,
> i uważać pszy pieczeniu, bo luźne łatwiej opada.
Woda szybko wyparuje.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |