Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto na chleb bez soli... Re: Ciasto na chleb bez soli...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ciasto na chleb bez soli...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
1.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Ciasto na chleb bez soli...
References: <mm4747$h5h$1@dont-email.me> <mm48ei$4cg$1@usenet.news.interia.pl>
<mm4ar9$ef$1@dont-email.me> <mm4bop$nak$1@node1.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 20 Jun 2015 21:14:20 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 29
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1434827660 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27515 77.253.217.116:19020
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364380
Ukryj nagłówki

Pani Basia napisała:

>> Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
>> Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
>> bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
>> "zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
>> ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
>> razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
>
> Sól dezaktywuje drożdże, więc wyrastanie hamuje. Dlatego (i nie tylko)
> nie należy przesadzać z jej ilością w drożdżowym. Ty soli nie dałeś
> wcale, więc wyrosło mocniej, niż zwykle. To nie jest wadą.

Wzrost drożdży hamuje osmoza wywołana solą w roztworze. Mając na uwadze
obserwacje intensywniejszego wzrostu, można zmodyfikować autorską
recepturę w tym kierunku, by sól dodawana była jak najpóźniej, a przede
wszystkim miała niewielką entropię, czyli długo pozostawała w formie
rozproszonych krzyształków i nie przechodziła do fazy płynnej ciasta.
Wtedy można zmniejszyć porcję drożdży. Dla niektórych może to być ważna
modyfikacja, bo nie lubią smaków związanych z drożdżami (ja akurat do
tej grupy nie należę).

Jarek

--
Jest więc ten i tamten patos
Porzuciłeś znowu miasto
Po co masz dodawać drożdże
Gdy naprawdę rośnie ciasto?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.06 Stokrotka
21.06 Pszemol
22.06 animka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?