Data: 2015-06-20 20:58:28
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mm4bop$nak$1@node1.news.atman.pl...
> W dniu 2015-06-20 o 20:20, Pszemol pisze:
>
>> Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
>> Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
>> bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
>> "zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
>> ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
>> razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
>
> Sól dezaktywuje drożdże, więc wyrastanie hamuje. Dlatego (i nie tylko) nie
> należy przesadzać z jej ilością w drożdżowym. Ty soli nie dałeś wcale,
> więc wyrosło mocniej, niż zwykle. To nie jest wadą.
Ale jakoś też ciasto straciło swoją strukturę...
|