Data: 2015-06-20 20:35:05
Temat: Re: Ciasto na chleb bez soli...
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-06-20 o 20:20, Pszemol pisze:
> Nie przejmuje się smakiem lecz konsystencją ciasta :-)
> Sól (a raczej jej brak) ewidentnie wpłynał jakoś na proces wyrastania
> bo ciasto nie wygląda jak zwykle wygląda. Dodałem sól przy okazji
> "zawijania" ciasta: wysypałem na stolnicę trochę mąki i odmierzoną
> ilość soli i zamiast tylko zawinąć ciasto wyrobiłem go jeszcze parę
> razy tak że wypracowałem tą mąkę i sól do czysta... Zobacze co wyjdzie.
Sól dezaktywuje drożdże, więc wyrastanie hamuje. Dlatego (i nie tylko)
nie należy przesadzać z jej ilością w drożdżowym. Ty soli nie dałeś
wcale, więc wyrosło mocniej, niż zwykle. To nie jest wadą.
--
B.
|