Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.n
ews.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Gotowana młoda kapusta
References: <5584fa20$0$2210$65785112@news.neostrada.pl>
<55853c3c$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
<55854a05$0$8373$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5586716d$0$2203$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sun, 21 Jun 2015 12:18:51 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 30
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1434881931 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27522 77.253.217.116:16258
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364393
Ukryj nagłówki
Qrczak pisze:
>> W przepisie w ogóle nie było mowy o *wrzucaniu do wody*, lecz do garnka.
>> Ta "odrobina", czyli na przykład milimetr na dnie, to tylko asekuracja.
>> Można wcale jej nie wlewać, jeśli kto ma wprawę i garnek dobry. Dusić
>> da się porządnie jeśli naczynie ma przykrycie dobre. Wtedy energii
>> trzeba dostarczać tyle tylko, by jej niewielki nadmiar powodował
>> *lekkie* wrzenie wody. Ciepło parowania wody jest duże, więc łatwo
>> ustabilizować tempoeraturę 100°C bez dużego jej odparowywania.
>
> Ja na ten przykład zamiast wody używam jako "podkładu" odrobiny
> tłuszczu: oliwy, masła, smalcu (w zależności od tego, z czym kapucha
> ma być docelowo)
Daje to już pretekst do nazwania kapusty zasmażaną.
>> Ja dodaję kminek. Bez kminku w młodej kapuście czegoś mni brak.
>
> Jak ma być z koprem to kminku tylko symbolicznie, jak z pomidorem czy
> kiełbasą/skwarką - to sporo.
Bez kminku jakoś nijak -- tego zdania własną piersią bronić będę. Koper
oczywiście wskazany jest w jak największych ilosciach. Źwierza do młodej
kapusty, to my wcale. Za to fasolka czerwona być może -- o czym już dużo
wcześniej wspomniałem.
Jarek
--
Kmin kramny -- Piersi obwisłe czyni skromne.
|