Data: 2003-06-23 12:37:05
Temat: Re: Gotowanie inaczej czyli apteka w kuchni
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dodac olejek z lipii trojlistnej i ponownie starannie wymieszac. Jeśli
masa
> jest zbyt gesta lub lekko zwazona, dosypac szczypte boraksu.
>
Malenka uwaga - z doswiadczenia. Boraks powinien byc z apteki (czysty
chemicznie) - i powinien byc rozpuszczony w wodzie rozanej. Szczypta
dosypana na koniec do kremu moze sie nie rozpuscic. Na moje doswiadczenie to
troche za duzo wosku w proporcji do tluszczy. Niemal 20% - trudno zreszta
dokladnie policzyc bo jednostki sa pomieszane. (gramy i ml). Dodalabym tez
np kilka kropli lawendy, bo olejek z kielkow pszenicy (szalenie zdrowy, duzo
witaminy E, dziala jako naturalny konserwant) brzydko niestety pachnie...
Ania
PS A wiecie, jak samemu oczyscic wosk?
Rozpuscic wosk w naczyniu, z papieru ukrecic stozkowata 'tubke'. Do tej
'tubki' wlac wosk. Niech w niej stezeje i ostygnie. Zanieczyszczenia, jako
ciezsze, zostana na dnie tubki (Jak ta czekolada w wafelku w lodach
cornetto) - odciac i wyrzucic.
(remove me before replying)
|