Data: 2000-04-28 19:14:42
Temat: Re: Gotowanie szparagow
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Slavek <s...@u...net> wrote in message news:390989F8.EF17682D@usa.net...
> Czy wiecie, ze szparagi :
>
> 1/ gotuje sie w peczkach,
> 2/ w wodzie lekko ocukrzonej, anie solonej,
> 3/ w specjalnych bardzo wysokich a waskich garnkach, w pozycji pionowej
> (kwiatem do gory).
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
> P.s. Skutek uboczny po jedzeniu szparagow: bardzo cuchnace "siuski".
Ja szparagi przed gotowaniem wiaze w peczki szpagatem. Dla kazdego jeden
peczek. Jedno wiazanie u gory, pod kwiatkiem, jedno u dolu. Wylawiam je z
wody zaczepiajac widelcem o sznurek. Odciekam je na osobnym talerzu, klade
potem na talerz na ktorym serwuje danie, przecinam sznureczek nozyczkami i
szparagi ladnie i grzecznie leza nie polamane. Nawet gdy sie ciutke
przegotuja..Tak samo wiaze , gotujac ,kapuste w cwiartkach. (Polana maslem
i tarta bulka lepsza od kalafiora.) . Mam specjalny tylko do tych celow
bialy sznurek lniany ( czy bawelniany..ale nie syntetyczny ).
F.
|