Data: 2006-12-19 22:26:02
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowej
Od: "Hubert Olbrycht" <h...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jak wspomnialem, ucze sie niewsow ;) I po paru probach wyslania odpowiedzi z roznych
programow zastosowalem znienawidzony Outlook Express :-O
>>> Przyznaję się bez bicia - nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam kuchenki
>>> mikorfalowej...
>>
>> Ja też przyznaje sie bez bicia. Mam kuchenkę. Używam do podgrzewania potraw.
>
> I do przygotowywania kolb kukurydzy - najlepszy sposob IMO.
> I do rozpuszczania masła, czekolady - przy pieczeniu ciast, szybko i
> sprawnie. I podgrzewania mleka też przy pieczeniu.
> I do rozpuszczania sera na smażonych warzywach na ten przykład - mniam.
>
Szanowni Panstwo!
Jak widze, pomimo tego ze zywo uczestniczycie w zyciu kulinarnym goszczac na tej
liscie, Wasze opinie na temat mikrofalowki sa w wiekszosci powieleniem typowych
stwierdzen wynikajacych przede wszystkim z ignorancji ;) Bez obrazy.
Moze jednak uda sie pociagnac ten watek. Zatem podaje dla zachety przepis inspirowany
przepisem z mrozonego brokula Hortexu.
Skladniki:
1 brokul mrozony
200 g majonezu
sok z cytryny
200 g zoltego sera wedle uznania
sol (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Brokula wlozyc do naczynia zaroodpornego i podlac niewielka iloscia wody (100 cm3).
Mikrofalowac na pelnej mocy 7-8 minut.
W tym czasie zetrzec ser na grubych oczkach, a majonez rozrobic w miseczce z sokiem z
cytryny. Do smaku.
Po ugotowaniu odlac wode z brokula, wymieszac zgrubsza z trtym serem. Przykryc i
mikrofalowac jeszcze 3 minuty na pelnej mocy.
Po wyjeciu zalac majonezem i odstawic do wystygniecia (to wedlug przepisu, mnie
smakuje bardzo rowniez na cieplo).
Polecam ten przepis. Trudno o prostszy, a efekt wysmienity. Brokul jest jedrny i
smaczny. Nie wyobrazam sobie uzyskania tego samego efektu innymi metodami :)))
--
Pozdrawiam
Hubert Olbrycht
|