Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individua
l.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gotowe ciasto na pizzę a'la k*.* - czy ktoś próbował????
Date: Sat, 18 Jun 2005 00:40:38 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 37
Message-ID: <4383043897$20050618004042@ewcia.kloups>
References: <d8esoh$vgv$1@achot.icm.edu.pl> <d8f0d8$4s7$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3539491581$20050611175704@ewcia.kloups>
<d8f1s4$e5f$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3620115974$20050611181518@ewcia.kloups>
<d8v2do$h79$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net D5UhQcTcJtuff+nWJwOaRQLP9bK8OPZWQmVTqcHe9/cCFeGvjg
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <d8v2do$h79$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Comment-To: Marcin Milkowski
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241780
Ukryj nagłówki
Le vendredi 17 juin 2005 ŕ 19:43:36, dans <d8v2do$h79$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>> Wyrabianie ciasta trwa 10 minut i wyrastanie nastepne 20. Co mozesz w
>> tym skrocic ?
>> Dlatego gotowe ciasta ciesza sie sukcesem, czesto ich zreszta uzywam.
>> Jest to produkt prosty ktory trudno zeby byl lepszy czy gorszy niz w
>> ten domowej produkcji. No chyba ze producent sie uprze...
> Hm, mi cała zabawa z cienką pizzą włoską zajmuje 15 minut, 5 minut
> wyrabianie ciasta w robocie z mąki z solą i wodą tudzież drożdżami,
> potem maks. 10 minut rośnięcie (no, wcześniej trzeba drożdże nakarmić
> cukrem, ale zaczną bulgotać w 5 minut, a wtedy można pobawić się ze
> składnikami pizzy). Pieczenie w dobrym piekarniku nie zajmie więcej niż
> 15 minut, więc całość można zrobić mniej więcej w pół godziny, a jeśli
> ciasto już czeka na rozwałkowanie, to i krócej.
Najwyrazniej nie wliczasz czasu mycia robota... ani walkowania.
> Gotowiec chyba nie będzie szybszy. No i pewnie będzie pizzą po polsku,
> czyli miękką, grubą, tłustą bułą. Taka to rzeczywiście pewnie i 20 minut
> musi rosnąć.
Tak przy okazji : szybkosc rosniecia ciasta zalezy wg ciebie od grubosci
pizzy ? Bie wyglupiaj sie.
Poza tym obawiam sie ze nie mowimy o tym samym gotowcu. Ja kupuje juz
ciasto cienko rozwalkowane, nic z tego "grubego" nie wychodzi, bo niby
jak.
Ewcia
--
Niesz
|