Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grill + wegetarianka Re: Grill + wegetarianka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Grill + wegetarianka

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!mimuw.edu.
pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "Halszka " <h...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grill + wegetarianka
Date: Thu, 12 Sep 2002 14:55:08 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 134
Message-ID: <alq9sc$k81$1@news.gazeta.pl>
References: <almrdf$2h9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.96.143.130
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1031842508 20737 172.20.26.233 (12 Sep 2002 14:55:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Sep 2002 14:55:08 +0000 (UTC)
X-User: halszka2
X-Forwarded-For: pd130.lukow.sdi.tpnet.pl
X-Remote-IP: 217.96.143.130
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126545
Ukryj nagłówki

Oto garsć przepsów pozbieranych gdzieś w sieci, ale jeszcze niewypróbowanych
przez mnie :
1. pyszne cebulki
cebulę naciąć z góry bardzo gęsto i posypać przyprawą na grilla z kamisa
do tego odrobinkę masła i zawinąć w folię aluminiową

2. ziemniaki z grilla (chyba z http://puszkkka.spinacz.pl/)
Składniki:
ziemniaki (w zależmości od ilości osób), papryka (np. po połowie każdego
koloru), młoda cukinia - połówka, kilka cebul, kminek+gorczyca+pieprz
mielone, papryka(albo gotowa mieszanka grillowa ale bez cukru)

Przepis:
ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, lub obieramy _bardzo_ cienko.
nacinamy ziemniaczki paskami w poprzek robiąc "jeżyka" (uważając, żeby sie
nie rozpadł) resztę warzyw kroimy w cieniutkie plasterki i w ziemniaki
wkładamy naprzemian paprykę, cebulkę, cukinię. tak przygotowane ziemniaki
kładziemy na folii alu i posypujemy zestawem przypraw i solą. ziemniaki
pieczemy zawinięte dokładnie w folię alu aż będą miękkie.


4.WARZYWA MARYNOWANE NA GRILLU (http://puszkkka.spinacz.pl/)

Składniki:
2 czerwone papryki, bez pestek i pokrojone w paski
2 cukinie pokrojone w 3 cm grubosci plastry
baklazan pokrojony w 3 cm grubosci plastry
3 pomidory pokrojone w cwiartki
MARYNATA :
3 lyzki stolowe octu winnego
2 lyzki stolowe oliwy z oliwek
3/4 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki cukru
Przepis:
Laczymy wszystkie skladniki w misce, dodajemy warzywa zanurzajac je w
sosie. Nastepnie pozostawiamy na 45 minut. Najpierw pieczemy kawalki
baklazana i papryki, potrzebuja najwiecej czasu, nastepnie dokladamy
cukinie, na koncu pomidory.

4. Marynowane warzywa z grilla ( 4 - 6 porcji)
Składniki
3 cienkie oberżyny pocięte na 2 cm kawałki,
3 średnie cukinie pocięte na 2 cm kawałki,
1 średnia czerwona papryka pocięta na 2 cm kawałki,
1 średnia zielona papryka pocięta na 2 cm kawałki,
1 średnia czerwona cebula pocięta na grube paski,
2 ząbki czosnku posiekane,
2 łyżeczki posiekanej bazylii,
2 łyżeczki posiekanego tymianku,
1/4 szkl. oliwy z oliwek,
2 łyżki Octu Balsamicznego Liberty Mazzetti.
Przygotowanie
Umieścić wszystkie warzywa w dużej misce. Z czosnku, ziół, octu, oliwy
przygotować sos i polać nim warzywa. Przykryć plastikową folią i
odstawić na około 1 godzinę. Rozgrzać grill. Odsączyć warzywa z
marynaty. Grillować na tacce przez około 8 - 10 minut.Podawanie

5.PIECZONA KUKURYDZA

W lekko osolonej wodzie zanurzamy na 45 minut nie obrane z lisci i lusek
kolby kukurydzy. Tak przygotowana kukurydze ukladamy na grillu w
najwyzszym polozeniu i pieczemy okolo 15 minut. Woda z lisci nie pozwoli
sie kukurydzy spalic.
SOS BARBECUE:
2 lyzki keczupu
4 lyzki stolowe masla
1/2 szklanki octu winnego
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki sosu Worcestershire
sok z polowki cytryny
1,5 lyzeczki suchej lub zwyklej musztardy
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
W glebokiej patelni na srednim ogniu gotujemy okolo 15 minut wymieszane
skladniki sosu z 3/4 szklanki wody az zgestnieje.
UWAGA: Sos jest dobry do wolowiny, wieprzowiny i kurczaka. Nalezy
pamietac, by polewac nim mieso przez ostatnie 5-10 minut opiekania.

6.Bakłażany - delikatne o wspaniałym aromacie (http://puszkkka.spinacz.pl/ )
"Warzywo to doskonale smakuje z grilla - ma taki delikatny smak i
niepowtarzalną "jedwabistą" fakturę, kiedy już gości w naszych ustach."
Składniki:
bakłażany - po połowie na osobę, oliwa, czosnek, sól
Przepis:
Bakłażany przed grillowaniem trzeba koniecznie pozbawić goryczy - bo maja
jej trochę w sobie za dużo.
A robi się to bardzo prosto, Kroje bakłażany - koniecznie razem ze skórą -
na plastry o grubości około 2 cm. Sole je dosyć obficie i odstawiam
ułożone jedną warstwą na jakimś dużym talerzy, albo na czymś, na czym
mogę położyć. Po około 20 minutach na plastrach pojawią się kropelki
soku, które dokładnie ścieram papierowym ręcznikiem. Każdy plaster lekko
nacinam nożem w kratkę z dwóch stron - nacięcia mają po kilka milimetrów
głębokości.
Teraz plastry nacieram zmiażdżonym czosnkiem - im go więcej, tym lepiej.
Teraz plastry obficie spryskuję oliwa --bakłażany bardzo chłoną oliwę i
znowu odstawiam na kilka minut by aromat czosnku przedostał się w głębsze
warstwy bakłażana.
Plastry grilluję dosyć krótko na średnim żarze - po około dwóch minut z
każdej strony, tak by lekko zbrązowiały z obydwu stron.

7. Warzywa z twarożkowym sosem

Porcja: 325 kcal. Przygotowanie: 20 minutPieczenie: godzina
Dla 6 osób8 ziemniaków po strąku czerwonej i żółtej papryki, cukinia1/2
l naturalnego jogurtu opakowanie fety olej lub oliwa sól pieprz świeży,
tymianek i melisa sos sojowy sok z cytryny Ziemniaki dokładnie szorować,
ponakłuwać widelcem. Posypać listkami tymianku. Wilgotne zawinąć
pojedynczo w kawałki aluminiowej folii. Piec ok. 50 minut.Paprykę umyć,
usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Cukinię opłukać. Bez
obierania pokroić w plastry. Warzywa wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Ułożyć na kawałku aluminiowej folii. Skropić olejem lub oliwą. Posypać
listkami tymianku. Owinąć folią. Piec 10 minut. Przed podaniem
posoliolić .Fetę wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku sokiem z
cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać z pokrojoną drobno melisą.
Podawać do pieczonych warzyw

8.Sałatka do grila ( z bloga )
pomidory
ogórki kiszone (najlepiej małosolne)
paprykę żółtą
cebulkę
wszystko w równych ilościach, cebulki jednakże jakby mniej (chyba że
ktoś lubi)
Wszystko kroimy w kostkę ale nie za drobną*, tak żeby było czuć smak
poszczególnych warzywek. Cebulkę jednakże jakby drobniej.
Wszystko mieszamy i doprawiamy sosem: kilka kropel oleju, sól, pieprz
(koniecznie), 1/2 łyżeczki cukru (konieczie dla złamania smaku), można
dodać czosnku. Trzymać w chłodzie.

Pozdrawiam
Halszka


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6