Data: 2004-09-17 23:56:48
Temat: Re: Groch - pilne
Od: "Anna Sheridan" <o...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
>
> Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z paczki
?
Szybkie gotowanie z paczki - ja robie tak: groch zalewam zimna woda, stawiam
na malutki ogien, czekam, az sie zagotuje. Zdejmuje z ognia, odcedzam,
przeplukuje zimna woda, wsadzam z powrotem do garnka, zalewam zimna woda,
znow pomalutku doprowadzam do wrzenia, i tak 3 razy. Za czwartym razem
gotuje 'do konca'. Pamietaj, aby groch solic dopiero, gdy jest miekki.
Ryzyko zwiazane z ta metoda jest takie, ze lupinki na grochu moga brzydko
popekac. Tym niemniej wole te metode, bo groch (fasola itd) jest przez te
proces porzadnie umyta - podobno grochy i fasole sa pokrywane jakims
srodkiem zapobiegajacym kielkowaniu, co by to nie bylo, nie chce tego jesc!
Ania
(zmien ombre na omberis)
|