Data: 2004-09-18 05:32:47
Temat: Re: Groch - pilne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <414b7a62$0$20126$afc38c87@news.optusnet.com.au>,
"Anna Sheridan" <o...@o...com.au> wrote:
> Witam
> >
> > Czy groch trzeba koniecznie zamoczyc, czy da sie ugotowac od razu z paczki
> ?
> Szybkie gotowanie z paczki -
Jedną z niewielu rzeczy, których mi brak po upadku komuny to puree
grochowe w proszku. Był to proszek z preparowanego grochu, taki jaki
używa się do zup grochowych z torebki, ale bez dodatków. Wystarczyło
zalać wrzątkiem, posolić i było gotowe puree. W czasach studenckich, w
komunistycznej nędzy, było to nieocenione. Używałem czasem rosołku z
kostki zamiast wody i dodawałem trochę masła. Łatwo też robiło się z
tego grochówkę. Zupełnie nie wiem, czemu zniknął tak praktyczny
produkt. Może to, co było na rynku to były resztki produkcji na
potrzeby wojskowe UW? ;-)
Władysław
|