« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-06 07:59:52
Temat: Gulasz transylwański/szegedyński/szekelyJak naprawdę nazywa się potrawa, w której najpierw dusi się mięso, potem
dodaje kapustę kiszoną, a na końcu śmietanę z mąką? Widziałem ją pod tymi
trzema nazwami, ale np. Władek Łoś pod nazwą gulaszu segedyńskiego podawał
zupełnie coś innego.
Ma ktoś jakieś rzetelne źródła?
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-06 08:12:46
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekelyIn article <eg52ap$fii$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> Jak naprawdę nazywa się potrawa, w której najpierw dusi się mięso, potem
> dodaje kapustę kiszoną, a na końcu śmietanę z mąką? Widziałem ją pod tymi
> trzema nazwami, ale np. Władek Łoś pod nazwą gulaszu segedyńskiego podawał
> zupełnie coś innego.
> Ma ktoś jakieś rzetelne źródła?
Na Węgrzech to Szekelygulyas -- gulasz szeklerski. (Skądinąd Szeklerzy
żyją w Transylwanii). Poza Węgrami taka potrawa to gulasz segedyński
(polska nazwa wegierskiej miejscowości "Szeged" to Segedyn). A z kolei
na Węgrzech gulaszem segedyńskim nazywa się gulasz (zupę) z dodatkiem
warzyw korzeniowych.
Moje źródło to "KLeines ungarisches Kochbuch" Karoly Gundla -
najsłynniejszego węgierskiego gastronoma (1883 - 1956).
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-06 08:50:31
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekelyUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-94B233.10124606102006@news.gazeta.pl...
> In article <eg52ap$fii$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> > Jak naprawdę nazywa się potrawa, w której najpierw dusi się mięso, potem
> > dodaje kapustę kiszoną, a na końcu śmietanę z mąką? Widziałem ją pod
tymi
> > trzema nazwami, ale np. Władek Łoś pod nazwą gulaszu segedyńskiego
podawał
> > zupełnie coś innego.
> > Ma ktoś jakieś rzetelne źródła?
>
> Na Węgrzech to Szekelygulyas -- gulasz szeklerski. (Skądinąd Szeklerzy
> żyją w Transylwanii). Poza Węgrami taka potrawa to gulasz segedyński
> (polska nazwa wegierskiej miejscowości "Szeged" to Segedyn). A z kolei
> na Węgrzech gulaszem segedyńskim nazywa się gulasz (zupę) z dodatkiem
> warzyw korzeniowych.
>
> Moje źródło to "KLeines ungarisches Kochbuch" Karoly Gundla -
> najsłynniejszego węgierskiego gastronoma (1883 - 1956).
Który zmarł na obczyźnie, a władze węgierskie nie pozwoliły mu przed
śmiercią zobaczyć się z rodziną - taka notka o nim jest w "CK kuchni"
Makłowicza.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-06 14:21:52
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekely
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-
>
> Moje źródło to "KLeines ungarisches Kochbuch" Karoly Gundla -
> najsłynniejszego węgierskiego gastronoma (1883 - 1956).
>
> Władysław
wypożyczyłeś z muzeum?
dzdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-06 14:23:50
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekely
Użytkownik "flower" <f...@w...pl> napisał w wiadomości news:eg55ed$dp1
>
> Który zmarł na obczyźnie, a władze węgierskie nie pozwoliły mu przed
> śmiercią zobaczyć się z rodziną
Widocznie bały się, że ludzie zaczną gotować według jego przepisów.
Aż dziw, że Wład ma jego książkę.
Wład na pewno znał hrabiego Dzieduszyckiego.
dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-06 16:19:41
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekelyIn article <eg55ed$dp1$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-94B233.10124606102006@news.gazeta.pl...
> > In article <eg52ap$fii$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > "flower" <f...@w...pl> wrote:
> >
> > > Jak naprawdę nazywa się potrawa, w której najpierw dusi się mięso, potem
> > > dodaje kapustę kiszoną, a na końcu śmietanę z mąką? Widziałem ją pod
> tymi
> > > trzema nazwami, ale np. Władek Łoś pod nazwą gulaszu segedyńskiego
> podawał
> > > zupełnie coś innego.
> > > Ma ktoś jakieś rzetelne źródła?
> >
> > Na Węgrzech to Szekelygulyas -- gulasz szeklerski. (Skądinąd Szeklerzy
> > żyją w Transylwanii). Poza Węgrami taka potrawa to gulasz segedyński
> > (polska nazwa wegierskiej miejscowości "Szeged" to Segedyn). A z kolei
> > na Węgrzech gulaszem segedyńskim nazywa się gulasz (zupę) z dodatkiem
> > warzyw korzeniowych.
> >
> > Moje źródło to "KLeines ungarisches Kochbuch" Karoly Gundla -
> > najsłynniejszego węgierskiego gastronoma (1883 - 1956).
>
> Który zmarł na obczyźnie, a władze węgierskie nie pozwoliły mu przed
> śmiercią zobaczyć się z rodziną - taka notka o nim jest w "CK kuchni"
> Makłowicza.
E, nieprawda. Po wojnie prowadził do 1948 r. swoją własną restaurację w
Budapeszcie i dzierżawił restaurację w hotelu Gellert. W 1948 r.
zachorował na raka i zmarł w Budapeszcie w 1956.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-06 17:24:16
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekelyUżytkownik flower napisał:
> Jak naprawdę nazywa się potrawa, w której najpierw dusi się mięso, potem
> dodaje kapustę kiszoną, a na końcu śmietanę z mąką? Widziałem ją pod tymi
> trzema nazwami, ale np. Władek Łoś pod nazwą gulaszu segedyńskiego podawał
> zupełnie coś innego.
> Ma ktoś jakieś rzetelne źródła?
>
Nieważne. Lecę po wołowinkę. mmmm...
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-10-09 07:24:37
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekelyUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-F1EAA7.18194106102006@news.gazeta.pl...
> In article <eg55ed$dp1$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:wlalos-94B233.10124606102006@news.gazeta.pl...
> > > In article <eg52ap$fii$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > > "flower" <f...@w...pl> wrote:
> > >
> > > > Jak naprawdę nazywa się potrawa, w której najpierw dusi się mięso,
potem
> > > > dodaje kapustę kiszoną, a na końcu śmietanę z mąką? Widziałem ją pod
> > tymi
> > > > trzema nazwami, ale np. Władek Łoś pod nazwą gulaszu segedyńskiego
> > podawał
> > > > zupełnie coś innego.
> > > > Ma ktoś jakieś rzetelne źródła?
> > >
> > > Na Węgrzech to Szekelygulyas -- gulasz szeklerski. (Skądinąd Szeklerzy
> > > żyją w Transylwanii). Poza Węgrami taka potrawa to gulasz segedyński
> > > (polska nazwa wegierskiej miejscowości "Szeged" to Segedyn). A z kolei
> > > na Węgrzech gulaszem segedyńskim nazywa się gulasz (zupę) z dodatkiem
> > > warzyw korzeniowych.
> > >
> > > Moje źródło to "KLeines ungarisches Kochbuch" Karoly Gundla -
> > > najsłynniejszego węgierskiego gastronoma (1883 - 1956).
> >
> > Który zmarł na obczyźnie, a władze węgierskie nie pozwoliły mu przed
> > śmiercią zobaczyć się z rodziną - taka notka o nim jest w "CK kuchni"
> > Makłowicza.
>
> E, nieprawda. Po wojnie prowadził do 1948 r. swoją własną restaurację w
> Budapeszcie i dzierżawił restaurację w hotelu Gellert. W 1948 r.
> zachorował na raka i zmarł w Budapeszcie w 1956.
A to może ja źle zrozumiałem? On mieszkał na Węgrzech, a rodzina za granicą.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-10-09 08:27:23
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekelyIn article <egcth9$ba3$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> > E, nieprawda. Po wojnie prowadził do 1948 r. swoją własną restaurację w
> > Budapeszcie i dzierżawił restaurację w hotelu Gellert. W 1948 r.
> > zachorował na raka i zmarł w Budapeszcie w 1956.
>
> A to może ja źle zrozumiałem? On mieszkał na Węgrzech, a rodzina za granicą.
Nie, Makłowicz powypisywał w swojej książce jakieś duby smalone o
Gundlu. Po pierwsze wymyślił, że jego ojciec też miał na imię Karoly i
był jeszcze wybitniejszym gastronomem od syna.
Ojciec Karola Gundla miał tymczasem na imię Janos (właściwie Johann, bo
był Niemcem z Bawarii) i był znanym budapeszteńskim hotelarzem i
restauratorem. W historii kulinarnej znany jest jednak mniej od syna,
głownie jako wynalazca Palócleves (po polsku będzie to chyba "zupa
Paloczów"). Zmarł w 1915 roku, więc w żaden sposób nie może być
prawdziwa informacja Makłowicza jakoby obaj Gundlowie zmarli po wojnie
na emigracji.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |