Data: 2008-09-06 16:20:02
Temat: Re: Historyczne odmiany pszenicy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> Ma 1/2 o prawdopodobne, >eby przed po 1/2 owa XIX wieku uprawiano na du>a skal´
> i eksportowano w Ewiat orkisz. Ja bym stawia 1/2 raczej na pszenic´ mi´kka,
> chlebowa.
Orkisz jest miekka pszenica i jak najbardziej robi sie z tej maki chleb.
Dzis w Kanadzie, Niemczech, Szwecji jest renesans tej pszenicy, gdyz
maka z niej ma wysoka zawartosc bialka, wyzsza, niz inne maki, a osoby
cierpiace na uczulenie na pszenice moga jesc chleb z tej maki bez problemu.
Pszenica, o ktorej pisalam , Triticum spelta (orkisz) przybyla a Gdanska
do Glasgow w 1842 roku, a z Glasgow do Ontario i tam zostala
rozpowszechniona przez David'a Fife'a w Kanadzie, gdzie stala sie
najpopularniejsza pszenica uprawiana w latach 1850-1890. Potem inne
odmiany, nizsze, zdobyly popoularnosc. Ta pszenica w Kanadzie byla
sprzedawana pod nazwa Red Fife.
W naszej okolicy tez uprawiano pszenice w tych latach, i opinia
przewaza, ze wlasnie byla to ta sama pszenica, pozniej zwana Red Fife.
Ze zdjec Red Fife i Triticum spelta wynika, ze to ta sama odmiana.
Tyle wiemy narazie.
MB
|